Podijeli članak

Oscar Alberto Martínez prešao je rijeku s kćeri Valerijom, a zatim se krenuo vraćati kako bi preko rijeke odveo i suprugu. Njegova 23-mjesečna kći skočila je za njim, on ju je uspio uhvatiti, no pomela ih je jaka struja. Tania je s obale gledala kako voda odnosi njezina supruga i dijete.

Fotografija oca i kćeri kako leže u beživotnom zagrljaju nasukani na meksičkoj obali rijeke Rio Grande obišla je i užasnula američku, ali i svjetsku javnost, prenosi Jutarnji list.

Velika tragedija ne bi zadesila ovu mladu obitelj da je Oscar poslušao svoju majku koja je od samog početka imala loš predosjećaj. Prije samo nekoliko mjeseci počeo je planirati odlazak u SAD i potragu za boljim životom. Kada je Oscar svojoj majci otkrio da planira napustiti dom u predgrađu San Salvadora, nju su proželi trnci i neugodan osjećaj da bi se nešto loše moglo dogoditi.

"Rekla sam mu da ne ide. Progonio me ružan predosjećaj", ispričala je Rosa Ramirez za The Guardian.


Rosa Ramirez

No Oscar je bio odlučan, te je sa suprugom Taniom Vanessom Avalos (21) i njihovom 23-mjesečnom kćerkicom Angie Valerijom na put krenuo u travanj, najprije prema Meksiku.

"Rekla sam mu da ide polako, korak po korak, ali on je bio nestrpljiv. Njegov san bio je da kupi kuću u SAD-u", rekla je za The Guardian.

Dvanaest tjedana kasnije, Oscar i Angie Valerija pronađeni su na obali rijeke Rio Grande u pokušaju da dohvate američko tlo.

Užasavajuća fotografija još jednom je podsjetila na tešku migracijsku krizu koja potresa tu regiju i na opasnosti koje vrebaju za obitelji koje napuštaju svoje domove bježeći od siromaštva, nasilja i korupcije u Srednjoj Americi.

Dok papa Franjo izražava neopisivu tugu, a  svijet se zgražava, Rosa Ramirez sama se suočava s velikim gubitkom.

"Osjećam ogromnu prazninu", kaže Rosa dok gleda u ljubičastog plišanog majmuna i lutku koji su pripadali njezinoj unučici.

Zadnji put je razgovarala s Oscarom u subotu, kada ju je nazvao iz Meksika. Poručio joj je da je dobro, kao i svaki put kada bi joj se javio otkako je napustio roditeljski dom. Sada se pita je li joj to govorio sam da ublaži njezine brige. Sljedeće jutro, u nedjelju, obitelj je stigla u Matamoros, blizu granice, nasuprot Brownsvillea u Teksasu, gdje su pokušali tražiti azil. Kada su dobili odbijenicu, pala je odluka da prijeđu rijeku koja razdvaja Meksiko i SAD.


Tania Avalos

Oscar i njegova kćerkica pronađeni su u ponedjeljak, na udaljenosti kilometar od mjesta gdje su nestali. Tania je počela vrištati: 'Gdje je moj suprug?' kada su spasilački timovi na nosilima počeli iznositi njihova beživotna tijela prekrivena bijelom plahtom.

"Teško je gledati tu fotografiju, ali u isto vrijeme me ispunjava nježnošću. Razni osjećaji me prožimaju, pogledajte, on nju ni u jednom trenutku nije ispuštao iz ruku. Vidi se kako ju je štitio. Preminuli su jedno drugome u naručju", ispričala je Rosa Ramirez.

Rodbina i susjedi pamtit će Oscara kao mladića koji je u potpunosti bio posvećen svojoj obitelji. Za razliku od njegovih sugrađana, njegova odluka da krene put Amerike nije bila izazvana porastom nasilja u toj zemlji. I on i Tania bili su zaposleni, Oscar je zarađivao minimalac u pizzeriji, dok je Tania radila kao blagajnica u fast-food restoranu. No njihove dvije plaće jednostavno nisu bile dovoljne za pristojan život, nisu si mogli kupiti vlastiti dom.

Susjedi pričaju kako su oca i kćer uvijek viđali zajedno. Kada Oscar nije bio na poslu, vrijeme je provodio sa svojom obitelji.

Predsjednik El Salvadora Najib Bukele obećao je u utorak da će vratiti njihova tijela u zemlju "što je prije moguće" te ponudio financijsku pomoć njihovoj ožalošćenoj obitelji.

"Jednog dana ćemo izgraditi zemlju u kojoj će migracije biti opcija, a ne obveza. U međuvremenu ćemo učiniti ono što je moguće. Neka nam Bog pomogne", rekao je.

Pripadnici meksičke Nacionalne garde, redarstvenici i agenti migracijske službe pojačali su prošlu subotu nadzor nad granicom sa Sjedinjenim Državama ne bi li spriječili prijelaz ilegalnih migranata.

Zbog vala ilegalnih migranata koji su uglavnom došli iz Srednje Amerike i koji su ovih mjeseci prošli kroz Meksiko pokušavajući stići na njegovu sjevernu granicu i ući u SAD, predsjednik Donald Trump je postavio pred meksičku vladu teške zahtjeve, prijeteći im kaznenim carinama ne budu li suzbijali njihov priljev.