Podijeli članak

Japanski proizvođači automobila Toyota Motor i Suzuki Motor objavili su u srijedu da će udružiti snage radi razvoja tehnologije za visoko automatizirana vozila.
 
Toyota će za oko 96 milijardi jena (908 milijuna dolara) preuzeti 4,94-postotni udio u Suzukiju koji će pak na tržištu kupiti dionice većeg konkurenta u vrijednosti oko 48 milijardi jena, navodi se u priopćenju dvije tvrtke, prenosi Hina.
 
Toyota i Suzuki već su 2017. godine potpisali memorandum o razumijevanju, utirući put raspravi o poslovnom povezivanju.
 
Današnja najava vremenski se poklapa se dinamičnim promjenama u globalnom automobilskim sektoru koje su potaknuli postroženi propisi usmjereni na zaštitu okoliša i novopridošlice na tržištu, poput tehnoloških kompanija i njihovih projekata razvoja visoko automatiziranih vozila.
 
Ti faktori predstavljaju "točku zaokreta čiji su razmjeri bez presedana" u povijesti automobilskog sektora, konstatiraju u Toyoti i Suzukiju.
 
Dvije će se tvrtke - kako tvrde - zajedno uhvatiti u koštac s "tim prijelaznim razdobljem" i intenzivnije surađivati na novim područjima, poput autonomne vožnje.
 
Toyota će u savez donijeti sofisticirana inženjerska znanja, primjerice na području tehnologije hibridnih vozila. Suzuki je pak silno uspješan u Indiji ali strahuje da se samostalno neće uspjeti othrvati konkurenciji, navodi AFP.