Podijeli članak

Vlasti u Amsterdamu u Nizozemskoj razmatraju uvođenje zabrane prodaje marihuane za turiste u kafićima, istovremeno istražujući nove načine kako uravnotežiti kvalitetu života stanovnika s potrebama turista.

Ovaj korak je uslijedio nakon provedenog istraživanja, koje je naručila gradonačelnica Femke Halsema, u kojem se više od polovine mladih turista izjasnilo da su se odlučili za posjetu nizozemskom glavnom gradu jer su htjeli iskusiti doživljaj koji pružaju kafići u kojima se prodaje kanabis. Cilj istraživanja je bio otkriti najpopularnije razloge turističkih posjeta i bi li turisti i dalje htjeli posjetiti Amsterdam ako bi se dostupnost jednog ili više od tih faktora smanjila ili nestala. 

Transformacija Amsterdama

Amsterdam posljednjih godina pokušava riješiti problem prekomjernog turizma, jer se grad našao pred izazovom velikog vala posjetitelja i turista koji se loše ponašaju. 

Oko 57 posto anketiranih je reklo da su kafići s kanabisom važan razlog dolaska u Amsterdam, više od 30 posto ispitanika bi dolazilo rjeđe ako ih ne bi mogli posjećivati, a 11 posto ne bi uopće više dolazilo.

U istraživanju koje je provedeno u kolovozu 2019. anketirano je 1.100 stranih turista od 18 do 35 godina koji su bili u posjeti amsterdamskoj Crvenoj četvrti, području grada koje je u fokusu najnovijih turističkih propisa u ovom gradu.

Od 1. travnja 2020. godine nove mjere uvode regulaciju grupnih obilazaka ovog područja, zabranjujući turističkim grupama obilazak prozora ulica Crvene četvrti nakon 10 sati navečer, a zabranjeno je i zadržavanje na "osjetljivim" mjestima kao što su uski mostovi. 

Glavni razlog

Svi vodiči koji prekrše pravila mogli bi se suočiti s novčanom kaznom u iznosu od 190 eura.

Anketa gradonačelnice je također ispitivala strane posjetitelje bi li platili ulaznicu za posjetu De Wallen području - srednjovjekovnoj gradskoj jezgri, čiji je dio Crvena četvrt. 
Na to pitanje 32 posto ispitanika je izjavilo da bi prestali dolaziti, a njih 44 posto bi grad posjećivalo rjeđe.

Međutim, anketa je pokazala da gradski kafići više privlače strane turiste od Crvene četvrti.

Samo 1 posto ispitanika navelo je da su prozori s prostitutkama glavni razlog za njihov posjet. U međuvremenu, 72 posto je izjavilo da su posjetili kafiće tijekom svog boravka u Amsterdamu.