Podijeli članak

Ravnatelj Doma zdravlja Tomislavgrad doc.dr. Ivan Bagarić preminuo je iznenada u četvrtak u poslijepodnevnim satima u 58. godini života od posljedica srčanog udara.

Bagarić je rođen u Mesihovini kod Tomislavgrada, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinu je završio na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao je na temu ''Medicinska služba Hrvatkog vijeća obrane kao model organizacije ratnog zdravstva'' na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Doktorirao je na temu ''Kvaliteta zdravstvene skrbi nakon primarne artroplastike kuka'' na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Bagarić se politički aktivirao u samom početku demokratskih promjena (ranije nije bio politički angažiran) te je bio sudionik prvog sabora HDZ-a. Iste godine je na prvim slobodnim višestranačkim izborima izabran za zastupnika u Parlament BiH (Vijeće općina), a kasnije 1995. i u Parlament ustavotvorne skupštine BiH.

Za vrijeme Domovinskog rata obnašao je dužnost zapovjednika ratnog zdravstva (načelnik Glavnog sanitetskog stožera HVO-a).

Osobito se s kolegama dr. Ivanom Šarcem, dr. Radoslavom Juriljem, dr. Tonijem Kolakom, dr. Jadrankom Barišićem, dr. Tugomirom Gverićem, dr. Markom Radošem i drugima istaknuo u organizaciji ratnih bolnica diljem BiH te humanitarnom radu kada je s prof. dr. Slobodanom Langom, Antom Damjanovićem i Brankom Čulom pokrenuo humanitarni konvoj "Bijeli put" za Srednju Bosnu, kada je dopremljena pomoć enklavi i narodu u Lašvanskoj dolini.

Bagarić je pokrenuo gradnju bolnice u Novoj Biloj predloživši tadašnjem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu da bude pokrovitelj izgradnje, što je Tuđman prihvatio.

Također, s Ivanom Šarcem, Slobodanom Langom, Andrijom Hebrangom, Jurajem Njavrom, Ivicom Kostovićem i drugima pokrenuo je osnivanje Medicinskog fakulteta u Mostaru i kasnije bio jedan od matičara fakulteta.

Godine 2003. izabran je u Hrvatski sabor gdje je obnašao dužnost zastupnika u dva mandata (2003.-2011.).

Njegovim zaslugama Vlada Republike Hrvatske u vrijeme Ive Sanadera, izdvojila sredstva za dovršetak izgradnje glavne zgrade Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru te sredstva (300 milijuna kuna) za izgradnju sveučilišnog kampusa u Mostaru. Bagarić je bio zaslužan i za potpisivanje međudržavnog sporazuma između RH i BiH kojim je riješen status stradalnika, poginulih, ranjenih i zatočenih pripadnika HVO-a.

Kasnije je za vrijeme vlade Jadranke Kosor, pokrenuo donošenje Strategije i Zakona o odnosima RH i Hrvata izvan RH te Deklaracije o potpori hrvatskom narodu u BiH i BiH na putu u EU. Kao posljedica spomenute strategije i zakona, organiziran je Državni ured za Hrvate izvan RH (kao operativno tijelo Vlade RH) i Savjet za Hrvate izvan RH (savjetodavno tijelo Vlade RH).

Na parlamentarnim izborima 2011. nije ušao u Sabor, nakon čega je imenovan ravnateljem Doma zdravlja u Tomislavgradu gdje ga je i smrt zatekla.