Podijeli članak

Unatoč nagađanjima da bi naredni Opći izbori u BiH mogli bit odgođeni, Središnje izborno povjerenstvo BiH najavila je da će izbori biti raspisani u svibnju 2018. sukladno važećim zakonom i Ustavom BiH. U političkim krugovima već se neslužbeno priča o potencijalnim kandidatima za članove Predsjedništva BiH.

Za sada je poznato da će predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na izborima 2018. godine.

Radončić je na Općim izborima 2014. godine bio kandidat, a osvojio je ukupno 201.454 glasa građana BiH. Ipak, pobjedu je odnio predsjednik SDA i aktualni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je osvojio 247.235 glasova.

I ranije je bilo govora o Radončićevoj kandidaturi, posebno nakon što je na ročištu u Sudu BiH izjavio da je imao dogovor s rukovodstvom SDA da on bude zajednički kandidat SDA i SBB-a. Njegove tvrdnje demantirao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Radončić je u lipnju 2016. nakon puštanja iz pritvora rekao kako nije realna opcija da on bude član Predsjedništva BiH jer smatra kako ovu poziciju "zaslužuje netko mlađi", a očito je u međuvremenu promijenio mišljenje.

S druge strane, Bakir Izetbegović zbog legislativnih ograničenja nema pravo da se po treći put kandidira za poziciju kolektivnog šefa države. Poznato je da će SDA definitivno imati svog kandidata, a najveće prilike se daju aktualni premijer BiH Denis Zvizdić.

Mediji su nagađali i da bi SDA za članicu Predsjedništva BiH mogla kandidirati suprugu Bakira Izetbegovića i direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebiju Izetbegović, ali je on to također demantirao navodeći da njegova supruga nema političke ambicije i da je riječ o "čaršijskim pričama".

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH još uvijek nije donijela odluku o tome tko će biti njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH jer o kandidatima ne žele pričati sve dok ne budu završeni programi za Opće izbore 2018. .

Ipak, veliku potporu članova SDP-a ima zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović. a konačna odluka o kandidatu u ljevičarskim strankama otežana jer još uvijek nisu definirali na koji način planiraju zajedno izaći na ove izbore.

Naime, logično bi bilo da SDP i Demokratska fronta (DF), ukoliko zajedno nastupe na izborima, imaju zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH. U tom slučaju to bi značilo da bi se jedna od stranaka morala odreći svog kandidata ili eventualno da stranke izađu s različitim imenima i riskiraju raspršivanje glasova.

U jednom od ranijih intervjua predsjednik DF-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Željko Komšić kazao je da ima namjeru kandidirati ukoliko ga u tome ne spriječe izmjene Izbornog zakona BiH.

Izvjesno je da i aktualni član Predsjedništva BiH Dragan Čović ima namjeru iduće godine ponovno se kandidirati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a najvjerojatnije će biti zajednički kandidat političkih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto nedavno je izjavila kako smatra da je upitno održavanje izbora 2018. ako ne bude izmijenjen Izborni zakon BiH.

Svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda najavio je potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović. On je već krenuo u svojevrsnu kampanju žestoko kritizirajući politiku HDZ-a BiH i Dragana Čovića.

Ostaje nepoznato i koliki su kapaciteti Lijanovića s obzirom na sudske procese koji se vode protiv njega, unatoč tome što uporno tvrdi kako je riječ o "politički montiranim procesima ". Lijanović je ipak optimističan pa poručuje kako je uvjeren da će se u Predsjedništvu BiH sve promijeniti 2018..

Najmanje se zna o kandidatima za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Postoji velika vjerojatnost da bi aktualni član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ponovo mogao dobiti potporu stranaka okupljenih oko Saveza za promjene za još jedan mandat.

Ključnu odluku donijet će Srpska demokratska stranka (SDS) za koju nije isključeno da bi mogla imati i svog kandidata. Političar koji ima najbolji imidž iz SDS-a je ministar ekonomskih odnosa i vanjske trgovine Mirko Šarović, a koji je u razdoblju od 2002. do 2003. obnašao dužnost člana Predsjedništva BiH.

Ivanić je danas izjavio da je još uvijek rano da bi komentirao kandidaturu za člana Predsjedništva BiH te da s njim nitko nije razgovarao o toj temu. Ipak on nije ni potvrdio, a ni demantirao mogućnost kandidature.


(Klix.ba)