Podijeli članak

Gledajući individualni učinak i InStat index učinkovitosti nekoliko igrača je obilježilo dosadašnji učinak prvenstva i užoj su konkurenciji za najkorisnijeg nogometaša.

Kada je u pitanju InStat index učinkovitosti u obzir su se uzeli igrači koji su odigrali minimalno osam utakmica. Za sada najbolji u tom segmentu je Slobodan Jakovljević. Iskusni defanzivac Zrinjskog u prosjeku bilježi index 261.

Na drugom mjestu je također igrač Zrinjskog, Edin Rustemović (257), zatim slijedi Besim Šerbečić iz Sarajeva sa indexom 250, u top 10 još su Stojan Vranješ (Borac/ 249), Tomislav Barbarić (Zrinjski/242), Miloš Simonović (Radnik/241), Zoran Milutinović (Borac/238), Anel Hebibović (Sarajevo/235), Miljan Govedarica (Zrinjski/235) i Nedim Mekić (Radnik/234).

Vodeći na listi strijelaca trenutno su Vojo Ubiparip i Sulejman Krpić sa po 10 postignutih golova. Slijedi Brandao de Souza sa devet te Vranješ sa osam golova, prenosi sportsport.ba.

Od vodećih golgetera najbolje kotira spomenuti Vranješ (249), zatim slijedi Brandao de Souza sa indexom 224, slijedi Ubiparip sa indexom 222, dok Krpić ima index 210.

Kada je u pitanju lista najboljih asistenata Vranješ je odličan i u tom segmentu. Iskusni veznjak je do sada skupio pet asistencija. Uzimajući u obzir i osam golova to znači da 33-godišnjak zaslužan za 13 od 17 golova Borca.

Osim Vranješa po pet asistencija ima dvojac iz Radnika Mahir Karić i Slaviša Radović, dok su po četiri upisali veznjaci Tuzla Cityja i Željezničara, Ivan Sesar i Semir Stilić.

Pošto je u grupi najboljih golgetera, dijeli prvo mjesto na listi asistenata te je među igračima sa najboljim InStat indexom s punim pravom epitet najkorisnijeg igrača trenutno pripada Stojanu Vranješu. Ne pokazuje to samo statistika, već i generalno njegove partije na terenu.