Podijeli članak

Vaše tijelo je sačinjeno od otprilike 60 posto vode. Ako izgubite samo 1,5 posto te vode, što označava blagu dehidraciju, osjetit ćete pogoršanje u raspoloženju, nivou energije i moždanom radu. A, iako postoje očigledni razlozi zbog kojih možete dehidrirati (izlaganje suncu, vježbanje i nedovoljno unošenje vode) postoje i oni kojih niste toliko svjesni.

Manja kilaža

1. Dijete sa smanjenim unosom ugljikohidrata - Ugljikohidrati se nakupljaju u tijelu s tečnostima. Zato se događa da izgubimo nekoliko kilograma kad izbacimo ugljikohidrate, jer je u pitanju voda koja se zadržava u organizmu. Iako kazaljka na vagi pokazuje manju kilažu, to nije dobro za hidriranost organizma. 

2. Stres - Kad ste pod stresom, nadbubrežne žlijezde luče hormone stresa. A, ako ste konstantno pod pritiskom, vaše žlijezde postaju iscrpljene. Problem leži u tome što nadbubrežne žlijezde proizvode hormon aldosteron koji pomaže u reguliranju količine vode i elektrolita u organizmu. Dakle, što ste više pod stresom, više ste dehidriraniji i imate manje elektrolita.

Sporedni efekti

3. Suplementi - Ako uzimate dodatke ishrani ili razmišljate o tome, savjetujte se prvo s nutricionistom, liječnikom opće prakse ili homeopatom zbog mogućih sporednih efekata. 

4. Alkohol - Zaboravite na alkohol, jer čak jedna čaša može poremetiti nivo tečnosti u organizmu. Kako? Alkohol vas tjera da češće idete u toalet i tako izbacujete mnogo više vode iz organizma.

Jedete premalo voća i povrća

Što manje voća i povrća jedete, morate unositi više vode. Voće i povrće su sami po sebi dobar izvor tečnosti, a ako ne jedete pet porcija dnevno i ne kompenzirate njegov manjak dodatnim količinama vode, dehidrirat ćete.

Nositi bočicu stalno sa sobom

Kako starite vaš organizam gubi sposobnost čuvanja vodu, a osjećaj žeđi s godinama se smanjuje, što znači da lakše možete dehidrirati. Ako redovno pijete vodu možete spriječiti dehidraciju i posljedice koje ona donosi. Naime, stručnjaci kažu kako dehidracija dovodi do povećanja kiseline i toksina u tijelu što povećava broj bakterija u bubrezima i mjehuru, a to sve na kraju potiče upale i infekcije. 

Također, nedostatak tekućine u tijelu može uzrokovati bol, ukočenost i nelagodu u zglobovima. Zbog toga je jako važno da redovno pijete vodu. Ako se ne možete sjetiti da redovno pijete vodu tokom dana, probajte nositi flašicu stalno sa sobom i na kraju dana napišite koliko ste vode popili.