Podijeli članak

Tagovi

Kraj travnja novi je 'rok' do kojeg će Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše i Armin Čurt iz Sarajeva, borci takozvane Islamske države, iz zatvorskog dijela kampa Roj na sjeveroistoku Sirije, biti izručeni, uhićeni, te potom procesuirani u Bosni i Hercegovini. Prvobitno je najavljeno da će u sarajevsku zračnu luku stići do kraja ožujka.

“Otvorili su se neki tehnički problemi vezani za to, ali koliko sada mogu kazati to je u finalizaciji, u završnoj fazi. U ovom momentu, ono što mogu kazati je da će te osobe biti izručene BiH najvjerojatnije do kraja mjeseca", poručio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, javlja N1.

Prema određenim dostupnim informacijama, u kampu Roj nalaze se i bh. državljani Edin Muftić, Nedim Mujčinović, Aldin Blagojević, te Elmedin Sinanović, za koje bi tek trebao početi proces provjera, te moguće izručenje. I tu nije kraj. Dug je spisak boraca tzv. Islamske države ili Al Nusra Fronta koji su se predali kurdskim snagama. Među njima i Amir Selimović i Alija Keserović. Objavljene su i AFP-ove fotografije Edvina Babića. U zarobljeništvu su prema trenutnim informacijama i Salem Hasić i Senad Kasupović, te bh. državljanin, Enes Borovac.

“Kurdi nemaju državu, ne radi se o nekoj državnoj strukturi s kojom možete pregovarati o deportaciji ili izručenju vaših državljana. SAD su svojevremeno nudile posredništvo svim zemljama, članicama koalicije u izručenju i deportaciji njihovih građana iz Sirije i Iraka u matične zemlje. Međutim, Amerikanci se povlače iz tog dijela Sirije i pitanje je jesu li potencijali tehnički kapaciteti, logistički koji su bili na raspolaganju prije dva ili tri mjeseca još uvijek tamo", kazao je Vlado Azinović, stručnjak za pitanja terorizma ranije za N1.

Godinu i pol u kampu Roj nalazi se i sestra Aleme Dolamić. Ona je udovica borca ISIL-a Nermina Jahića. Alemina sestra, uz još dvije bh. državljanke i njihovo devetoro djece uputile su nadležnima u BiH apel za povratak. Krajem veljače u državnom ministarstvu vanjskih poslova održan je posljednji sastanak s članovima njihovih obitelji, a radi se na kompletiranju osobnih podataka. Nadali su se da će njihove sestre i kćerke uskoro stići u BiH iz loših uvjeta u kampu, zaraza, bolesti, neizvjesnosti.

“Ja želim da se svako vrati svojoj kući - bez obzira hoće li u zatvor ili ne. Nije mi jasno - ta dva bivša borca ISIL-a su u kampu godinu i pol isto kao i moja sestra. I njih tri su identificirane, registrirane uzeti su im otisci prstiju – paralelno kao i njih trojica i nije mi jasno da se može organizirati deportacija za njih trojicu, a da ne može i za njih tri i devetoro djece", kazala je Alema Dolamić.

U kampu Roj se, prema nepotpunim podacima, nalazi 31 bh. državljanin. U drugom, kampu Hol, nema ni okvirnog broja, ali se zna da pristižu bh. državljani. Samo u tri mjeseca – broj onih koji dolaze jer nemaju gdje - porastao je s 10 na 76 tisuća, podaci su ovo Međunarodnog odbora crvenog križa.

"Kada uđete u kamp imate skoro apokaliptičnu viziju. Vidite mnogo djece koja plaču i vrište, ljude s otvorenim ranama, ljude koji umiru. Nivo bijede je nevjerojatan. Emocije vas preplave kada samo prođete kroz kamp, s ljudima na zemlji - totalno su šokirani, izgubljeni“, kazao je Fabrizio Carboni, regionalni menadžer ICRC-a za Bliski i Srednji Istok.

Nitko od nadležnih javno ne priopćava - hoće li, tko, kada i na koji način garantirati povratak bh. državljanki s djecom iz kampova.