Podijeli članak

Iako je Slovenija u subotu relaksirala mjere za prelazak granice odnosno ulazak u tu zemlju, ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs danas je izjavio da za ulazak u Slovenije ne vrijede testovi koji su napravljeni u laboratorijima u Bosni i Hercegovini.

Vlada Slovenije prvo je u subotu izmijenila uredbu o provođenju mjera za sprečavanje širenja koronavirusa na graničnim prijelazima na vanjskoj granici i na kontrolnim punktovima unutar zemlje i prilagodila je preporukama Europske komisije.

Pored zelene i crvene liste zemalja, vlada je osmislila i narančastu koja zamjenjuje žutu. U nedjelju je redefiniran popis zemalja, a sada i dijelova zemalja prema epidemiološkom riziku. Odluka će stupiti na snagu u utorak.

Iako su Slovenci prvo objavili da priznaju testove na koronavirus koji su urađeni u određenim laboratorijima u BiH, došlo je do promjene odluke.

"Test mora pokazati da niste zaraženi koronom i ne smije biti stariji od 48 sati i mora se napraviti u bilo kojem provjerenom laboratoriju u okviru Europske unije. Testovi iz trećih zemalja, kao što je Bosna i Hercegovina, ne vrijede barem zasad, iako to bi se moglo promijeniti u budućnosti", rekao je Hojs.

On je dodao da se uvodi mogućnost da osoba kojoj je određen karantena na granici pokaže test tijekom karantene, a u slučaju negativnog testa, period karantena će joj biti prekinut.

Dakle, državljani BiH moći će putovati u Sloveniju bez 10-dnevnog karantena, ali pod uvjetom da imaju negativan PCR test na koronavirus koji je urađen u nekoj od zemalja EU i Schengena

Osobe koje imaju stalno ili privremeno prebivalište u zemlji sa zelene liste i dolaze iz tih zemalja mogu ući bez ograničenja i karantena. Iste osobe koje su neprekidno boravile u ovoj zemlji najmanje 14 dana prije dolaska u Sloveniju.

Prema Hojsu, novost je i značajno povećanje pragova za klasifikaciju zemalja - za zelene zemlje incidencija je sada do 25, za crvene iznad 50.

"Moguće je uzeti u obzir brojeve čak i iznad 100, koje je komisija povezala s broj izvršenih testova ”, dodao je.

Osoba koja je odlukom stavljena u karantenu može se testirati na prisustvo koronavirusa tijekom trajanja karantene.

"Ako je negativan, karantena će biti ukinut ranije", objasnio je Hojs. Mogućnost ukidanja odluka o karantenu negativnim testom trenutno postoji samo za one izdate na granici po ulasku u zemlju, ali ne i za one unutar zemlje, piše Klix.