Podijeli članak

Tagovi

 

Postoji teorija da je Tesla bio ubijen nakon što se povukao iz "Projekta Rainbow" u kojem se, u suradnji s američkom vojskom, istraživala mogućnost putovanja kroz prostor i vrijeme. Navodno ga je ubio Hitlerov čovjek za "posebne zadatke" Otto Skorzeny koji je to čak napisao u svojim memoarima.

 

Nikola Tesla nesumnjivo je bio čovjek ispred svoga vremena. Dakle, neshvaćen i nikada do kraja prihvaćen u svome vremenu što ga je zadnjih godina života koštalo znanstvenog rada u usamljenosti, a možda i života. U dva posljednja desetljeća svoga života, Tesla je u Americi radio na teorijama i projektima od kojih neki i danas zvuče i djeluju nevjerojatno ili su obavijeni s nekoliko velova tajne.

 

Filadelfijski eksperiment

 

Jedan od čuvenih eksperimenata u kojima je Tesla imao vodeću ulogu,a do danas nije izašao iz sfere znanstvenog mita, jest "Projekt Rainbow" mnogo poznatiji kao "Filadelfijski eksperiment" za koji je izravno bila zainteresirana američka vojska. Kako i ne bi kada se radilo o ispitivanju mogućnosti putovanja kroz prostor i vrijeme putem elektromagnetskih valova. Konkretno, projektom se brodove trebalo učiniti "nevidljivima" za radare, a budući da je to bilo vrijeme Drugog svjetskog rata ne treba posebno objašnjavati golemi interes američke vojske za taj projekt s Teslom na čelu.

 

Prema priči koju donose beogradske Večernje novosti, moguće je da je zbog rada na tom projektu Tesla platio glavom, odnosno da je bio ubijen.

 

Nije želio žrtvovati ljude

 

Sve je počelo 1933. na sveučilištu Princeton gdje je osnovan Zavod za napredne studije na čelu s Albertom Einsteinom i Johnom von Neumannom. Tri godine kasnije "projekt nevidljivosti" prebačen je na Princeton, a Tesla je imenovan direktorom skupine koja je radila na njemu. Do 1940. godine čak su obavljene uspješne probe na manjim plovilima u vojnom brodogradilištu Brooklyn koje su trebale biti uvod u eksperiment s vojnim razaračem U.S.S. Aldridge.

 

No, u međuvremenu je došlo do velikog razmimoilaženja između Tesle i von Neumanna. Tesla se, svjestan mogućih posljedica po zdravlje i život ljudi, usprotivio prisustvu posade na brodu tijekom izvođenja eksperimenta, dok je von Neumann želio da i oni budu na brodu. Njihova je svađa kulminirala u ožujku 1942. nakon čega se Tesla povukao iz projekta. Umro je desetak mjeseci kasnije, na pravoslavni Božić, 7. siječnja 1943. u svojoj hotelskoj sobi u New Yorku.

 

Uloga Otta Skorzenyja

 

No, postoji teorija da Tesla nije umro u snu, kako govori općeprihvaćena službena verzija iz njegove biografije. Al Bielek, koji je kao mladi znanstvenik sudjelovao u "Projektu Rainbow" kasnije je tvrdio da je Tesla "ubijen jer je previše znao".

 

Posebno zanimljivo, za one koji su skloni teorijama zavjera, zvuči tvrdnja da je Teslu ubio Otto Skorzeny, jedan od najsposobnijih Hitlerovih suradnika i zapovjednika jedinica za posebne namjene. Skorzeny je, primjerice, uspješno organizirao hvatanje Horthyja u Mađarskoj i spašavanje Mussolinija nakon kapitulacije Italije. Jedini zadatak koji Skorzeny nije uspio obaviti bilo je hvatanje Tita, iako je organizirao čuveni desant na Drvar.

 

Skorzeny je nakon rata pa sve do smrti 1975. nesmetano boravio u Francovoj Španjolskoj, a u svojim memoarima čak je zapisao da je osobno ubio Teslu ugušivši ga jastukom. Unatoč svemu, njegova priča zvuči neuvjerljivo, naročito tvrdnja da je tijekom rata nekoliko puta podmornicom dolazio do američke obale gdje se iskrcavao i ondje obavljao prljave zadatke.

 

Selidba u drugu dimenziju

 

Jedan od najboljih poznavatelja lika i djela Nikole Tesle, filozof Velimir Abramović, vjeruje da je on ipak umro prirodnom smrću. Štoviše, da je naslutio svoj "odlazak" i pretvorio ga u svojevrsni mali obred.

 

- Sama Teslina smrt bila je neka vrsta njegove osobne svečanosti i više je sličila na svjesno preseljenje duše u drugu dimenziju postojanja, nego na smrt nekog običnog slavnog čovjeka, zbunjenog i uplašenog pred samooslobođenjem – tvrdi dr. Abramović.

 

On kaže da se Tesla dva dana prije "preseljenja duše" zatvorio u hotelsku sobu tražeći da ga nitko ne ometa. Kada su potom direktor hotela i sobarica ušli u njegovu sobu, preminuli Tesla je ležao na krevetu, u elegantnom odijelu, s prekriženim rukama na prsima iz čega se da zaključiti kako je posve svjesno i spremno dočekao smrt preselivši "u drugu dimenziju".

 

izvor: javno.hr