Podijeli članak

Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“, kompanije koja i u jeku pandemije koronavirusom i dalje radi punom parom na izgradnji novih kilometara autoputa na Koridoru 5C, otkrio je u razgovoru za „Avaz“ da je spreman novi investicijski ciklus vrijedan 1,6 milijardi maraka.

Kreditni aranžman

Radi se, kako nam je pojasnio Terzić, o ciklusu izgradnje 51 kilometra na dionici od Ovčara do petlje Mostar jug.

- Već smo uputili Vladi FBiH na suglasnost ponuđene kreditne aranžmane. U ovom paketu su i dva strateška objekta tunel Prenj i dionica Mostar sjever - Mostar jug - rekao je Terzić.

Potvrdio nam je, također, da će “Autoceste FBiH” u ovoj godini dodijeliti ugovore u vrijednosti od oko 700 milijuna KM.

- To su ugovori za dionice Poprikuse - Nemila, Tarčin - ulaz u tunel Ivan. Ove ugovore ćemo potpisati najdalje za dva mjeseca, a za dionice tunel Kvanj - BuniI Nemila - Vranduk na jesen - istaknuo je Terzić.

No, kada su u pitanju aktualni radovi, direktor ove tvrtke kaže da je aktivno osam gradilišta čiji su ugovori vrijedni čak 780 milijuna KM.

Obilaznica Zenica

- Samo u ovoj godini planirano je da završimo radove vrijedne 420 milijuna KM. Plan za ovu godinu je da u studenom pustimo u promet 11 kilometara dugu obilaznicu oko Zenice. Trenutno na gradilištima na autoputu i brzoj cesti imamo na svim dionicama angažirano oko 1.200 radnika koji svakodnevno rade. No, važno je reći da se, pored svega, poštuju sve preporuke kriznih stožera - rekao je Terzić.

Trostruko veći efekt na gospodarstvo

Terzić kaže da se u sadašnjim uvjetima odgovornost ove kompanije povećava nekoliko puta i prelazi u formu društvene odgovornosti s obzirom na to da su brojni ekonomski procesi u Federaciji zaustavljeni. 

- Mi smo svjesni da 100 milijuna KM uloženih u izgradnju Koridora, kad se primijene multiplikatori, utječe na GDP sa skoro 300 milijuna KM direktnih i indirektnih efekata. To znači, kada se planiranih 420 milijuna KM uloži u autocestu, efekt na gospodarstvo će biti trostruko veći - kazao je Terzić.