Podijeli članak

Granična policija BiH potvrdila je za N1 televiziju da je terorist iz Novog Zelanda, Brenton Tarrant boravio u Bosni i Hercegovini. On je 2.1.2017. godine na teritorij BiH ušao na Graničnom prijelazu Zupci kod Trebinja.

Trenutno nema informacija o tome koliko dugo je Brenton Tarrant boravio u BiH, međutim prema hrvatskoj policiji, on je u Hrvatsku ušao 4. siječnja, nakon posjeta Srbiji i Bosni i Hercegovini.

U Hrvatskoj je ostao dva tjedna. Zašto je Tarrant dolazio u regiju, što je ranije potvrdio hrvatski MUP, ali i obavještajne službe drugih država, nije poznato.

Posjetio je i druge europske zemlje, a svoje putovanje opisao je u manifestu koji je objavio i u kojemu kaže da je tijekom tog putovanja shvatio da je bijela civilizacija ugrožena zbog migranata i terorističkih napada u Europi.

Podsjetimo, Tarrant je optužen da je ubio najmanje 49 ljudi i ranio još desetak u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu, objavio je i videosnimku napada u kojem se čuje srpska nacionalistička pjesma iz 90-ih godina.