Podijeli članak

Igre na sreću oduvijek su mamac za izazivanje sreće i laku zaradu bez prolivenog znoja. Još kada tome dodate nekakvo opće društveno beznađe, uspjeh je zajamčen. Doduše, češće priređivaču nego igraču.

Pa iako sam koncept igre na sreću nekako sam po sebi nameće sintagmu slučajnosti, a time i nepotrebnosti nekakvog posebnog reda unutar jednostavnog procesa oklade, stvari izgledaju ipak nešto drugačije.

Uvjerila se u to i ekipa mladića iz Neuma koja je odlučila okušati sreću u klađenju uživo i to u Premier kladionici čije se središte nalazi u Čitluku.

Dečki s kojima je razgovarao Dnevnik.ba tvrde kako su igrali na meč koji je bio u tijeku, te su pogodili njegov ishod na temelju čega im je trebao biti isplaćen iznos od nekih 28 000 KM kako pretpostavljaju. Njihova sreća ipak nije potrajala dugo jer im poslovnica Premier kladionice nakon toga odbija isplatiti iznos zbog njima, neutemeljenog opravdanja kako je došlo do „tehničke pogreške“.

Smatrajući kako im je nanesena nepravda te kako se radi o čistom dobitku, ekipa se višestruko žali, kako neumskoj poslovnici, tako i središnjici u Čitluku, no, njima povoljan odgovor ne dobivaju.

O kakvoj se tehničkoj pogrešci zapravo radi, odlučili smo provjeriti i u čitlučkoj središnjici. U razgovoru s Tonijem Borasom, službenikom za odnose s javnošću Premiere kladionice, doznajemo i drugu stranu priče.

Prije svega, Boras ne navodi o kolikom se dobitku radi jer sam dobitak kaže, nije ostvaren. Prema njegovim riječima, sedam je Neumljana odabralo opciju klađenja uživo, no okladu su plasirali kada je ishod već bio poznat.

„Dana 13.10.2017.godine, zbog kratkotrajne pogreške u bazi priređivača nekoliko igrača iz Neuma uspjelo je plasirati okladu na događaj koji je već bio završen i čiji je ishod u trenutku plasiranja oklade već bio poznat.“ – navodi se u priopćenju.

Boras navodi i kako se u tom slučaju oklada poništava, a uplaćeni iznos vraća igračima što propisuju i „Pravila i procedure priređivanja Internet igara na sreću putem Interneta“ na koje je odobrenje dalo i Federalno Ministarstvo financija.

Tako se u članku 35. spomenutog Pravilnika navodi kako će priređivač ako ustanovi da je došlo do pogreške …odbiti uplatu oklada i proglasiti koeficijent 1,00 na već zaprimljene oklade. Pogreškom na kladioničkoj listi, smatra se između ostalog i uvrštenje u listu događaj koji je već završen.

Sugovornik iz Premier kladionice, upoznaje nas i s člankom 63.koji kaže: “Priređivač zadržava pravo poništiti sve oklade naočite pogreške, prilikom stavljanja oklada, prije i nakon početka susreta. U slučaju očite pogreške pri prikazu ponude za igrače, prikazu oklade i već navedene očite pogreške pri unosu podataka u računalo priređivača, priređivač zadržava pravo na poništenje oklada postavljenih temeljem takvih pogrešaka, kao i na isplatu takvih oklada po ispravnom koeficijentu, čak iako je pogreška uočena nakon završetka događaja. Priređivač zadržava pravo tj. nije dužan isplatiti dobitke igračima koji ostvare korist zbog tehničkih pogrešaka prilikom izvršenja transakcija.”

Neumski igrači pak ne odustaju, te i dalje ostaju pri tvrdnji kako meč na kojega su se kladili nije bio završen, te da su se odabirom opcije klađenja uživo, logično, i kladili na događaj koji je bio u tijeku zbog čega opravdanja Premier kladionice smatraju neutemeljenima, a točke Pravilnika na koje se suprotna strana poziva ne odgovarajućim za njihov slučaj.

Zbog toga već danima nastoje natjerati vodu na svoj mlin te doći do, prema njihovim riječima posve zasluženog i čistog dobitka. Uz to, već tri dana blokiraju rad poslovnice, a kako svjedoče, u tome ih podupiru I drugi neumski igrači koji iz antagonizma odbijaju uplaćivati oklade u Premier kladionici.

Druga pak strana odbija bilo kakvu pomisao na isplatu novca jer su i prema njima stvari potpuno jasne – u trenutku klađenja, rezultat meča je već bio poznat i tu sva priča staje.

“Igrači koji u Neumu već tri dana blokiraju rad naših uplatnih mjesta traže isplatu “dobitaka” koje nisu ostvarili i na koje nemaju pravo. Podsjećamo, ti igrači su učlanjenjem u Premier klub potpisali da pristaju na “Pravila i procedure priređivanja igara na sreću putem interneta”, a sada ta pravila ignoriraju i traže nešto što im po zakonu ne pripada. Ovo je klasično djelo ucjene  i onemogućavanja obavljanja djelatnosti te su protiv svih odgovornih podnesene kaznene prijave.” – navodi se na kraju priopćenja Premier kladionice kojega je u ime Kreše Vukoje, direktora društva, Dnevniku uputio službenik za odnose s javnošću Toni Boras.

Hoće li pak, unatoč tome Neumljani uspjeti dokazati navodnu čistoću svoje oklade, teško je prognozirati. No u tome i jest kažu, privlačnost igre nasreću. Pristajanje na nesigurnost, rizik I tanke granice između velike zarade i stvarnosti koja kaže da veliki novci tako lako ne padaju s neba.

Ekipa iz Neuma se u to sada definitivno uvjerila. Ni sreću više ne možeš izazvati bez podlijeganja pravilnicima…