Podijeli članak

Zenički tehničari Higijensko-epidemiološke službe i Županijske bolnice Zenica regionalno su postali poznati kao "teletabisi" i "figure iz čovječe ne ljuti se", a u razgovoru za Klix.ba jedan od njih je ispričao svoje iskustvo s prvom zaraženom pacijenticom koronavirusom i kako su se osjećali na komentare javnosti zbog boje zaštitnih odijela.

Almir Brdarević po struci sanitarni inženjer već četiri godine radi u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Zenica, a kao i brojne druge kolege iz struke širom svijeta, po prvi put se susreo s jednim ovakvim virusom.

Naglasio je kako je u njegovom poslu godinama bilo slučajeva zaraznih bolesti, neki od njih su podrazumijevali i odlazak na teren, ali da nikada te intervencije nisu bile zahtjevne kao u slučaju koronavirusa.

Prije dolaska koronavirusa u BiH o istom su se informirali preko stručne literature, njegovoj opasnosti po život, prenošenju te što da rade u slučajevima zaraze. Nedugo nakon toga, u Zenici je zabilježen i prvi slučaj, a on i kolega sa Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Muhamed Skomorac prvi su izašli na teren i uzeli briseve zaraženoj 51-godišnjoj Zeničanki.

"Čitava služba svakodnevno preuzima određene obaveze, a tog dana smo kolega s instituta Muhamed Skomorac i ja izašli na teren i uzeli bris od naše sugrađanke. Kroz posao svi očekujemo neke ovakve situacije, ali nije bilo svejedno. Bilo je nelagodno", govori Brdarević.

Pojašnjava da su imali svu potrebnu zaštitnu opremu što je najbitnije kako bi se spriječilo širenje virusa i njegovo prenošenje na zdravstvene radnike, ali i sanitet koji se koristi samo za prijevoz zaraženih pacijenata i koji se redovno dezinficira.

"Nije bilo straha, više je bila neka nelagoda. Mi koji radimo u ovom poslu ovo smo vidjeli kao iskustvo više koje će nam pomoći za budućnost ako bude sličnih stvari kako bismo što kvalitetnije odgovorili, ako može kvalitetnije, s obzirom da smo u ovoj situaciji sve procedure ispoštovali. Ovo je novo iskustvo za sve epidemiologe u svijetu jer se susrećemo s virusom o kojem se veoma malo zna", dodaje naš sugovornik.

Međutim, uprkos svim ispoštovanim procedurima, spriječenom širenju virusa, pravovremenom djelovanju i izlaganju osobnog  života, javnost je ipak pronašla i razlog za smijeh. Različite boje zaštitnih odijela epidemiologa koji su dovezli Zeničanku u izolatorij zeničkog stacionara bio je razlog za smijeh, a oni su dobili nazive kao što su "teletabisi" i "figurice iz igre čovječe ne ljuti se".Brdarević kaže da to nekada nije loše, posebno u ovakvim situacijama, ali da nije bilo prijatno to čitati.

"Kod nas ljudi uvijek prave šalu, nekada nije loše imati i pozitivne komentare pa da i mi koji smo rizikovali mnogo što dovođenjem tih osoba, možemo se na kraju i nasmijati. Nije bilo ugodno, ali nismo se ni obazirali na to. Imali smo puno veće zadovoljstvo, a to je razgovarati s tim zaraženim ljudima koji su imali mnogo pitanja i bili su vrlo srdačni. Oni su svakodnevno vodili komunikaciju telefonom, a mi smo bili prvi koji su s njima razgovarali direktno i to im je mnogo značilo. Zahvalili su se, bili su susretljivi", izjavio je Brdarević.

Na kraju razgovora je kazao kako sve zdravstvene ustanove u Zenici rade jedinstveno s ciljem sprječavanja širenja virusa te je građanima poručio da prate upute Kriznih stožera i što više pažnje posvete osobnoj higijeni kako bi se i sami zaštitili od virusa.

Dom zdravlja Zenica ranije je kao reakciju na prozivke i ismijavanje javnosti obrazložio kako su tehničari bili u jednokratnim odijelima koji ispunjavaju sve zaštitne mjere.