Podijeli članak

Misija OSCE-a je u svom današnjem izvještaju oštro kritizirala sve pravosudne institucije u BiH, uključujući i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće i njegovog predsjednika Milana Tegeltiju.

Odmah nakon objavljivanja izvještaja, Tegeltija se oglasio na Twitteru, napisavši nekoliko tvitova u kojima odbija kritike.

„OEBS misija u BIH, u pogledu vladavine prava, NEMA mandat da preispituje i komentira odluke sudskih, tužiteljskih i disciplinskih organa, niti da se bavi tumačenjem domaćih Zakona od strane nadležnih institucija u pojedinačnim sudskim, tužiteljskim i disciplinskim predmetima“, napisao je predsjednik VSTV-a.

Na njegov tvitt reagirao je šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler. On je Tegeltiji odgovorio smajlijem rumenih obraza, koji se u komunikaciji obično koristi kada se želi iskazati sram, neugodnost ili iznenađenje.

Tegeltija tu nije stao, već je odgovorio Sattleru i to na engleskom jeziku. Pitao je gdje je to on pogriješio te istaknuo kako OSCE nema mandat komentirati pojedinačne slučajeve, već samo opća pitanja vladavine prava.

Tviteraši su ga upozorili na gramatičke greške u ovom tvitu, na što je Tegeletija odgovorio kako ih pravi i kada piše na svom jeziku, ali da, ipak, prihvaća kritiku.

OSCE je, u dijelu izvještaja o VSTV-u u kome analizira nedostatak odgovornosti i upitna imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, navela primjer afere “Potkivanje”, u čijem centru se našao predsjednik ove institucije Milan Tegeltija. Ishod disciplinskog postupka je “očigledno suprotan odredbama Zakona o VSTV-u BiH koje predviđaju preduzimanje disciplinskih mjera protiv člana Vijeća, uključujući i predsjednika, a koje sežu do suspenzije i razrješenja s dužnosti”, navedeno je.

“Prema Zakonu o VSTV-u BiH, članovi Predsjedništva VSTV-a BiH oslobođeni su od disciplinske odgovornosti te stoga i mogućnosti privremenog udaljenja od vršenja dužnosti ili prestanka mandata. Ovo tumačenje Zakona o VSTV-u BiH tako je rezultiralo de facto nekažnjivošću predsjednika VSTV-a BiH – nositelja  najviše pravosudne funkcije. Ovaj apsurdan ishod signalizira toliko krajnje pogrešno tumačenje zakona da razumno izaziva sumnju da je doneseno namjerno da bi se postigao željeni rezultat. U svakom slučaju, ova odluka predstavlja nečuven napad na sudsku odgovornost”, nalaz je Misije OSCE-a.