Podijeli članak

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija uputio je Europskoj komisiji listu prioritetnih infrastrukturnih projekata u svrhu izrade Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan. 

Akcenat u Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata stavljen je na projekte iz oblasti transporta i energetike. Cilj tih projekata je pokretanje privrednih aktivnosti, unapređenje trgovinskih tokova, stvaranje radnih mjesta, te unapređenje kvaliteta života građana. 

Deklaracijom sa Samita iz Zagreba od 6. svibnja 2020. godine, Europska komisija najavila je izradu Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan s ciljem pružanja dugoročne podrške ekonomskom oporavku, poticanju privrednog rasta, unapređenju konkurentnosti i približavanju regiona Europskoj uniji. 

Imajući u vidu značaj predmetne inicijative u kontekstu oporavka i ublažavanja posljedica krize izazvane pandemijom Covida-19, napora za oporavak privrede i pokretanja investicionog ciklusa, Odbor za investicije BiH kojim predsjedava predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija utvrdio je prioritetne projekte, koji će poslužiti kao inicijalna smjernica za definiranje Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, a koji će imati najveći utjecaj na cjelokupan društveno-ekonomski razvoj zemlje, kao i značajan doprinos u ispunjavanju ciljeva u vezi s procesom pristupanja BiH Europskoj uniji, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.