Podijeli članak

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je danas na sjednici donijelo Odluku o otvaranju granica naše zemlje sa susjednim zemljama od 1. lipnja.

Istaknuo je to danas na press-konferenciji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, precizirajući kako se Odluka odnosi na Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, odnosno za sve njihove građane, kojima se od 1. lipnja omogućava nesmetan ulazak u Bosnu i Hercegovinu, bez ograničenja.

-U taj set mjera koje olakšavaju protok ljudi, roba, i kapitala uključena je i odluka da se za promet otvore međunarodni granični prijelazi na aerodromima u Bosni i Hercegovini – kazao je Tegeltija, navodeći kako će se svi koji budu putovali zrakoplovima morati pridržavati svih ograničenja koja su definirana u skladu s aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Podsjetio je kako je u centru pažnje sudionika zasjedanja bio i zahtjev poslovne zajednice u BiH da se osigura preferencijalni tretman domaće robe i u idućoj godini, a s obzirom na to da ranija odluka u vezi s tim ističe 1. lipnja, te imajući u vidu ekonomske posljedice pandemije koronavirusa (Covid-19).

Radi se o pitanjima koja su regulirana sporazumom s Europskom unijom koji je potpisan 1. lipnja 2015. godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH ističe kako je zahtjev poslovne zajednice u BiH bio da se osigura preferencijalni tretman u idućoj godini dana u iznosu od 50 posto, te da je procjena Vijeća da je nužno osigurati taj tretman za domaće subjekte po stopi od 30 posto.

Najavio je kako će Agencija za javne nabavke pripremiti prijedlog odluke u vezi s tim, te da će biti usvojena, najkasnije, do subote, 30. svibnja, kako bi se zadržao preferncijalni tretman za bh. robu i nakon 1. lipnja.   

Odgovarajući na novinarske upite, Tegeltija je podcrtao kako se spomenuta odluka u vezi s otvaranjem granice za strane državljane odnosi isključivo na ulazak građana/državljana Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a da Odluka o zabrani ulaska stranih državljana donesena početkom ožujka i nadalje ostaje na snazi.

Istovremeno, kazao je kako će se nastaviti pratiti epidemiološka situacija u BiH, zemljama okruženja i ostalim zemljama, kako bi se odredili spram pitanja postupnog otvaranja granice BiH i za druge zemlje, a imajući u vidu epidemiološku situaciju u svakoj od zemalja.

Na dodatni upit u vezi s osiguranjem sredstava za Lokalne izbore 2020., Tegeltija je potvrdio kako će ta sredstva biti planirana proračunom za 2020. godinu.