Podijeli članak

Tagovi


 

Tanja Vujičić, Miss Hercegovine, zatim Miss Bosne i Hercegovine 2008., iz agencije ABC Models razgovarala je s nama o manekenskom svijetu, ljubomori i konkurenciji, predrasudama u ovoj profesiji te o mnogim drugim temama.

 

Bili ste Miss BiH 2008. godine. Jeste li se nadali toj tituli i koje nove angažmane ste dobili nakon toga?

 

Mogu reći da sam se cijeli život pripremala za izbor kakav je Miss Bosne i Hercegovine, jer sam znala da ljepota nije presudna, da djevojka treba prije svega imati unutarnju ljepotu, inteligenciju, karizmu, pozitivnu energiju, ambicije za uspješnu poslovnu karijeru.


Vođena time, sebe sam izgrađivala u kompletnu ličnost. Od malih nogu bila sam aktivna na mnogim poljima. Deset godina sam se bavila latinoameričkim i standardnim plesovima, pohađala sate stranih jezika, a prije svega bila odlična učenica, sa svim peticama.

 

Kada sam napunila sedamnaest godina, prijavila sam se na prestižan izbor kakav je Miss BiH za Miss svijeta. Imala sam pred sobom cilj, bila samouvjerena i na kraju su sve moje želje postale stvarnost. Predstavljala sam svoju zemlju u Južnoj Africi na izboru za Miss svijeta!

 

Moram napomenuti da mi je čast biti vlasnica ove titule, koja mi je podarila samo lijepe stvari, mnogo putovanja, mnoga kvalitetna poznanstva. Postala sam članica najbolje modne agencije u BiH, ABC Models, koja mi je i pružila mogućnost baviti se poslom modela i izvan granica naše zemlje.

 

Danas sam uspješna studentica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, PR modne agencije ABC Models i Direkcije MISS BiH za Miss svijeta, kao i vlasnica licencije izbora Miss Istočne Hercegovine koji organiziram 17. prosinca u Trebinju!

 

 

S koliko godina je najbolje krenuti u manekenske vode i što biste savjetovali početnicama u tom poslu?

 

Ne može se točno reći koje su godine najbolje za početak manekenske karijere. Dobro je krenuti mlad, ali iza sebe imati kvalitetnu modnu agenciju i modne agente, koji će vas zastupati te surađivati s najboljim svjetskim agencijama i omogućiti vam uspješnu manekensku karijeru. Bitno je biti u pravo vrijeme na pravome mjestu i s pravim ljudima - to je upravo ono što bih posavjetovala početnicama u ovom poslu.

 

 
Koliko truda i požrtvovnosti mora profesionalna manekenka uložiti da bi uspjela i koje greške najčešće manekenke prave prilikom izlaska na pistu?


Mnogo truda i rada! Mnogi misle da je jednostavno biti manekenka. I za ovaj posao treba edukacija! A danas je malo modela u našoj zemlji koji su profesionalci.
Prije svega treba paziti na izgled, imati lijepo i njegovano tijelo, lice, određene proporcije, visinu... Treba znati kako hodati, kako koji model iznijeti. Ne predstavljati sebe nego model koji nosite. U BiH, nažalost, svi se nazivaju modelima i manekenkama. Model može biti fantastičan, ali ako ga manekenka ne iznese na pravi način, on gubi na vrijednosti.
Nije isto iznijeti kupaći kostim i večernju haljinu, za sve postoje pravila.

 

Ima li puno ljubomore i podmetanja u manekenskom svijetu i može li se uopće u takvom okruženju ostvariti kvalitetno prijateljstvo?

 

Radim već tri godine za modnu agenciju ABC Models i dosad nisam primijetila veliku dozu ljubomore, podmetanja. Naprotiv, ostvarila sam nekoliko divnih prijateljstava i moje okruženje je prije svega pozitivno. To su obrazovane, kvalitetne djevojke, uspješne, zadovoljne sobom i nema potrebe za ljubomorom. Svatko od nas treba težiti prijateljstvu s uspješnim ljudima. Iako vjerujem da postoji ljubomora, jer danas vam malo tko može oprostiti uspjeh.

 

Koliko je modni svijet u BiH razvijen u odnosu na europsku modnu scenu?

 

Nažalost, Bosna i Hercegovina se ne može pohvaliti visokim stupnjem razvijenosti modne industrije. Ne smijemo je ni usporediti s Turskom, Italijom, Francuskom...
Dok sam boravila u Istanbulu, dnevno sam imala najmanje šest-sedam castinga, dok u našoj zemlji godišnje imamo dva-tri... Situacija je loša. Nemamo još taj osjećaj za modnu industriju. U drugim zemljama se može živjeti od ove branše. To za njih nije hobi nego pravi rad.

 

S kojim predrasudama ste se susretali tijekom manekenske karijere?

Postoje predrasude da su „lijepe djevojke glupe“. E to je baš nešto najgluplje što sam čula. Predrasude...stavovi koji su slabo utemeljeni, a praćeni jakim emocijama.
Najgore je sagledati realnost, a najlakše dodijeliti takav „epitet“ lijepoj djevojci. Svakako da ima takvih ljudi, ali ne samo u ovom segmentu.
Nikada nisam svim silama pokušavala dokazati suprotno. Predstavljam se onakvom kakva jesam i time dokazujem da lijepa djevojka može biti i te kako pametna, inteligentna i uspješna!


 

Jeste li pratili Hrvatski top model i što mislite o takvoj vrsti natjecanja?


Pratila sam prvi serijal, sada zaista imam sve manje slobodnog vremena. Činilo mi se izuzetno kvalitetno. Educiraju djevojke na pravi način, i to profesionalno.


Hoćemo li Vas uskoro imati priliku vidjeti u novom modnom angažmanu?


Moram reći da sam se u ovom razdoblju posvetila organizaciji izbora Miss Istočne Hercegovine, marketingu. A svakako poslije toga se vraćam novim modnim angažmanima. Možda otputujem izvan granica naše zemlje, vjerojatno opet Istanbul.

 

Razgovarala: Matea Bulić