Podijeli članak

Izjašnjavanje građana Republike Srpske o tome da li žele da se 9. siječanj nastavi obilježavati Dan RS-a budnim okom kako domaći, tako i regionalni, ali i strani mediji.

Kao i prethodnih dana i danas su regionalni mediji prepuni natpisa o referendumu o Danu RS-a, koji se održava u manjem bh. entitetu. Iako su ranije, tijekom tjedna koji je na izmaku, regionalni mediji bili doslovce puni naslova koji su govorili o novim tenzijama i ratu na prostoru Bosne i Hercegovine, danas je situacija nešto drugačija.

Mediji u Srbiji: Glasanje od koga strepi region

Srbijanski mediji, prethodnih dana najintenzivnije su izvještavali o mogućnosti novog rata u BiH te na taj način pokušali prouzrokovati tenzije nakon provođenja referenduma. Međutim danas u nešto tišem tonu izvještavaju o "glasanju od kojeg strepi region". Također, prisutne su i izjave većine vodećih političara iz RS-a, koji govore o mirnoj situaciji u RS-u danas.

Mediji u Hrvatskoj - referendum izaziva veliku napetost u regiji Hrvatski mediji nešto suptilnije, ali ipak opširno izvještavaju o referendumu koji se danas održava na području RS-a. Osim intenzivnog, gotovo trenutnog praćenja vijesti koje su u bliskoj vezi s referendumom te reakcija s područja cijele BiH, hrvatski mediji su od sinoć krenuli s analizama cjelokupnog problema koji je nastao u vezi s referendumom, ali i s pretpostavkama političkih analitičara šta bi mogle biti posljedice provedbe ovog referenduma.

Mediji u Crnoj Gori Najmanje pompe u vezi s referendumom, kada je riječ o regionalnim medijima, napravili su mediji iz Crne Gore. Oni su danas prenijeli svega nekoliko izjava, posebno izdvojivši onu Dodikovu. No, ni ona nije dobila neko pretjerano istaknuto mjesto te se više na marginama medija plasiraju informacije o referendumu u RS-u. 

Ponešto o referendumu prenose i mediji iz Slovenije i Makedonije, uz malo pažnje na današnju situaciju i samo sa osnovnim informacijama. Svjetski mediji također pišu o današnjem zabranjenom referendumu o Danu RS-a koji se održava u entitetu Republika Srpska. Ističu kako vlasti iz RS-a krše odluku Ustavnog suda BiH zbog čega su dobili prijetnje sankcijama, ali i da su podigli tenzije između Rusije i Zapada. 

BBC piše kako je Milorad Dodik kao vođa bosanskih Srba namjerno provokativan zbog inzistiranja na proslavi 9. siječnja kao Dana RS-a. Ignorirajući sud koji je uspostavljen na kraju rata prije 21 godinu, Dodik prijeti Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je okončan rat 1995. godine - piše BBC. 

Agencija Associated Press navodi da je Zapad apelirao da se ovaj zabranjeni referendum ne održi, ali da bosanske Srbe podržava Rusija. Dodaje da zapadni dužnosnici kažu da bi zbog njega mogli da razmotre zaustavljanje projekata u Republici Srpskoj ili uvođenje zabrane putovanja ili zamrzavanje imovine njenih lidera.  Daily Sabah ističe kako su bh. institucije sada pod velikim pritiskom jer je održavanje referenduma o Danu RS direktno kršenje Ustava BiH. Idejni tvorac ideje o referendumu Milorad Dodik ignorirao je veto Ustavnog suda, neslaganje sa SAD-om i Europskom unijom, te rezerviranim stavom Srbije koja je veliki saveznik RS-a - piše Daily Sabah i dodaje kako 9. siječanj imala veliku emotivnu rezonancu miješajući sjećanja nacionalističkog žara, traume i krvoprolića. 

Naglašavaju da je referendum o Danu RS samo "zagrijavanja atmosfere" pred organiziranja referenduma o otcjepljenju, koji je najavljivao godinama.  - Ovaj referendum pokazatelj je i koliko su slabe postratne bosanske centralne vlasti u Sarajevu. Ovo će dodatno oslabiti bosansku delikatnu strukturu koja je kreirana da održi državu nakon devastirajućeg rata. Mnogi u regijama gdje su većina Bošnjaci i Hrvati kažu kako strahuju da se RS priprema za otcjepljenje što čini budućnost BiH vrlo neizvjesnom - piše Daily Sabah. 

Radio Vaticana kazao je kako međunarodna zajednica pomno prati referendum jer centralne vlasti podijeljene zemlje traže članstvo u EU.  Glasanje je izazvalo i tenzije između zapadnih nacija koje podržavaju Bošnjake i Hrvate i Rusije koja podržava Srbe - piše radio Vatican. Agencija France Presse navodi kako je za Dodika ovaj referendum pitanje kratkoročnih izbornih interesa, te da on misli na lokalne izbore idućeg tjedna poslije kojih bi tenzije mogle splasnuti, Prenosi Avaz.