Podijeli članak

Najmanje 207 osoba je poginulo, a više od 450 je ranjeno na Šri Lanki u više eksplozija na nekoliko lokacija, uključujući crkve i hotele s pet zvjezdica u glavnome gradu.
 
To je privremena brojka, broj mrtvih raste iz minute u minutu.
 
Eksplozije su prijavljene na nekoliko lokacija u Colombu i izvan njega, prema policijskim podacima. Napadnute su četiri katoličke crkve u kojima se slavio Uskrs i tri hotela s pet zvjezdica u centru Colomba. Eksplozije su se dogodile gotovo istodobno.
 
Svjedoci koji su bili na mjestu napada prepričavaju užas koji su preživjeli.
 
Kieran Arasaratnam smješten je u hotelu Shangri-La. Restoran na drugom katu tog hotela je napadnut.
 
Ovaj fakultetski profesor koji se sa Šri Lanke prije 30 godina odselio u Britaniju kaže kako je prvo čuo nešto što je zvučalo kao grmljavina. Kaže da je počeo trčati s 18. kata prema prizemlju.
 
"Svi su počeli paničariti, bio je totalni kaos. Pogledao sam u sobu desno i sve je bilo puno krvi", rekao je za BBC.
 
"Svi su trčali, a mnogo ih nije znalo što se događa. Ljudi su imali krvi na majicama, netko je nosio djevojčicu. Zidovi su bili prekriveni krvlju", rekao je.
 
Ovaj 41-godišnjak kaže kako bi možda i on poginuo da nije odgodio doručak. Sobu je, kaže, napustio u 8:45 sati po lokalnom vremenu, baš u vrijeme kad su odjeknule prve eksplozije.
 
"Nešto me omelo pa sam se vratio u sobu po kreditnu karticu. Tada je eksplodiralo", rekao je.
 
Sad je, kaže, u skloništu. Može, kako je rekao, "namirisati krv". Mnogi traže članove obitelji, mnogi su ozlijeđeni.
 
"Užasno je vidjeti djecu prekrivenu krvlju. Prije 30 godina sam kao izbjeglica napustio Šri Lanku, mislio sam da ovo više nikad neću vidjeti", rekao je.
 
Sylvester, još jedan svjedok napada, je bio na misi u jednoj od crkava u predgrađu Colomba.
 
"Čuo sam eksploziju i onda je krov pao na nas. Uzeli smo djecu i istrčali. Kad sam došao u bolnicu vidio sam svog šogora i njegovog sina na podu", rekao je, prenosi Index.hr.