Podijeli članak

Švicarski birači su iznenađujuće tijesnom većinom od 50,1 posto podržali plan vlade o izdvajanju do šest milijardi franaka za borbene zrakoplove, objavila je danas švicarska državna televizija.

To će omogućiti vladi da iduće godine bira između Airbusovih Eurofightera, francuskih Rafalea, Boeingovih F/A-18 Super Horneta i Lockheed Martinovih aviona F35-A Lightning II. Novi zrakoplovi zamijenit će zastarjelu švicarsku flotu od trideset F/A-18 Horneta koji će izaći iz upotrebe 2030. godine.

Švicarci odbacili prijedlog o ukidanju sporazuma s EU

Švicarci su danas odlučivali i o nekoliko drugih pitanja. Televizija SRF prenosi izlazne projekcije koje pokazuju da su sa 62 prema 38 posto odbacili prijedlog desne Švicarske narodne stranke za ukidanje sporazuma o slobodnom kretanju ljudi koji Bern ima s Europskom unijom. To pitanje smatralo se važnim testom stavova Švicaraca prema strancima koji čine četvrtinu stanovništva.

SVP želi da Švicarska ima kontrolu nad migracijama, a argumenti koje koristi slični su argumentima zagovornika Brexita za vrijeme kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU. Predstavili su sliku budućnosti u kojoj mladi stranci mijenjaju stare Švicarce, nekretnine postaju skuplje, gradi se ilegalno, a škole i javni prijevoz prenapučeni su. Protivnici su isticali da bi plan oštetio tvrtke kojima su potrebni kvalificirani radnici, a izlazak iz sporazuma otežalo bi švicarski pristup jedinstvenom tržištu EU.

Da je referendum prošao, vlada bi morala poništiti sporazum s EU

Da je referendum prošao, vlada bi morala poništiti sporazum s EU, ako pregovorima sporazum ne bi bio dobrovoljno ukinut. Ukidanje slobode kretanja poništilo bi i druge bilateralne dogovore o kopnenom i zračnom prijevozu, nabavi, tehničkim barijerama trgovini te o istraživanju.

Oko 68 posto od 2,1 milijuna stranaca koji su živjeli u Švicarskoj 2019. činili su građani EU, Islanda, Norveške i Lihtenštajna. Island, Norveška, Lihtenštajn i Švicarska čine Europsku trgovinsku slobodnu zonu (EFTA), čije članice, iako nisu u EU, jesu dio jedinstvenog europskog jedinstvenog tržišta i Schengena.

Više od 450 tisuća Švicaraca živi u EU.

Nakon što se potvrde rezultati referenduma, švicarska vlada, u kojoj je i SVP, može se okrenuti najvećem vanjskopolitičkom problemu - sporazumu s kojim bi se učvrstile veze s EU, a za koji kritičari smatraju da dokida previše švicarskog suvereniteta.

Projekcije pokazuju da su Švicarci poduprli i rodiljni dopust za očeve i odbacili prijedlog da se olakša lov na zaštićene vrste poput vukova.