Podijeli članak

Sve raspoložive snage s više od 60 ljudi i dalje pretražuju područja kaštelanske zagore kako bi pronašli 82-godišnjeg Marijana Ljubića iz Kaštel Lukšića koji se prije tri dana udaljio iz svoje obiteljske kuće u Kaštelima.

Vremešni Kaštelanin otišao je iz svoga doma još u srijedu, a nakon što ga je obitelj bezuspješno pokušala naći, i nakon što je stigla informacija kako je starac viđen kod Bašićevog tora na Kozjaku, angažirana je Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Split, a pretpostavilo se kako se starac uputio u svoje rodno mjesto, zaselak Ljubići, pokraj Vučevice.

Potraga na Kozjaku od početka je bila zahtjevna zbog teškog i nepreglednog terena pa se u nju uključio i helikopter HRZ-a, kao i kaštelanski vatrogasci te planinari, a nije prekinuta ni tijekom protekle dvije noći, a u petak i subotu je nastavljena još jačim intenzitetom.

"U ovom trenutku, pomoć dosadašnjim tragačima došli su dati i HGSS-ovci iz stanica i ispostava iz obližnjih gradova Šibenika, Makarske, pa čak i s područja Delnica, Ogulina, Karlovca i Čakovca. U potragu su uključeni i psi, i to njih šest, kao i pet bespilotnih letjelica. Tu su i vatrogasne snage iz Solina, Kaštela, Vranjica i Vučevice te obiteljski prijatelji i poznanici. HGSS koordinira akcijom u vatrogasnom domu u Vučevici. U tri dana iznimno zahtjevne potrage prošli smo jako puno terena za koje smo doznali kako su bili poznati nestalom čovjeku. Nije lako ljudima na terenu jer puše jaka bura, a i samo područje je zahtjevno. On se tim putevima kretao često u svojoj mladosti, a danas su oni obrasli i zapušteni su.

Međutim, tragovi obuće koje smo uočili naveli su nas do autoputa gdje je ovaj čovjek zadnji put i viđen. On je došao do autoceste koju vjerojatno nije mogao preći, pa su ga uočili djelatnici HAC-a i prevezli ga do najbližeg mjesta odakle se ide prema Ljubićima, a pritom vjerojatno ne znajući da se radi o nestaloj osobi. S obzirom da je bilo 18.15 sati, dakle već je pao mrak, čovjek je vjerojatno nastavio put prema svome selu i od tad mu se gubi svaki trag. Upravo na tom području pronašli smo i sendvič na kojemu su bili otisci krvi, i pretpostavljamo da je bio njegov, a krv je nastala uslijed ogrebotina po rukama jer se radi o šumovitom i obraslom području.

Upravo smo najveći dio potrage proveli na tom terenu, dakle od Vučevice do Ljubića. Teren je jako zahtjevan, pun šikare, jama, međutim, nećemo odustati",  kaže nam šef splitskog GSS-a Frane Bebić navodeći kako su opasnost po život ovog čovjeka dosta niske noćne temperature koje su tek stupanj, dva veće od nule, piše Jutarnji list.

"Po našim iskustvima, osobe s ovoliko godina bi te temperature mogle preživjeti pet do šest dana i vjerujemo kako će potraga dati uspjeha. I danas je trebao poletjeti avion, no odustali smo zbog bure. Potragu nastavljamo i u nedjelju", potvrdio nam je Bebić i pozvao sve građane koji imaju bilo kakve informacije o nestaloj osobi da se jave na broj 112.

Inače, Marijan Ljubić visok je 180 cm, mršave građe s gustom prosijedom kosom, a pati od demencije. U trenutku nestanka na sebi je imao tamnoplavu vestu, traper hlače i crvene tenisice.