Podijeli članak

Stolac je proslavio svoga zaštitnika sv. Iliju Proroka, 20. srpnja 2017., koji je patron župe, dan grada i općine.

Za ovaj veliki stolački blagdan Stolac se pripremao više tjedana. Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-športski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi, pobožnost sv. Iliji i sv. Misa koju su predvodili svećenici, a pod Misama pjevali gosti i stolački župni zborovi.

Prvu večer trodnevnice imao je Vlč. Pavao Filipović, župnik i dekan iz Suhopolja, pod sv. Misom  pjevao je suhopoljski župni zbor, drugu večer don Ivan Marčić, kapelan iz župe sv. Ivana Mostar, pjevala je stolačka djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica“, treću večer don Damjan Raguž, župnik Rotimlja, pjevala je stolačka djevojačka skupina „Angelus“.
Svaku večer u dobro popunjenoj crkvi ispovijedalo je više svećenika, pa se stolački puk dobro odazvao na ispovijed kako u trodnevnici tako i na Ilindan.

Prvu večer Trodnevnice, 17. VII. poslije sv. Mise, u 20,00 sati organizirana je kod crkve u Stocu „Šesnaesta Večer Folklora“, u kojoj je sudjelovalo 10 Društava i Klapa: HKUD „Stolac“ Stolac; KUU „Suhopolje“ Suhopolje-Slavonija; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Rotimlja“ Rotimlja; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna; HKUD „Prenj“ Prenj; HKUD „Domanovići“ Domanovići; Muška klapa „Stina“ Ploče. A po prvi put na Smotri folklora u Stocu nastupila je klapa „Aurora“ Sr. Šk. Stolac.

Sva ova društva su kod crkve u Stocu pred nekoliko tisuća ljubitelja narodnog blaga, u pjesmi i igri predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe. Poslije službenog programa nastupio je Marin Previšić i grupa „Kamen“, koji su svojim skladnim pjevanjem oduševili okupljeno mnoštvo.

Na kraju svega programa slijedio je veličanstveni vatromet na radost svega puka.

Na Ilindan, 20. srpnja u 11,00 sati vjerni  puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. Mijom Gorskim, pomoćnim biskupom zagrebačkim, koji je predvodio misno slavlje uz 15-ak svećenika koncelebranata.

Na početku obreda biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji, a potom se svečana procesija uputila  prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi“ predvodio je liturgijsko pjevanje.

Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković, zahvalivši se svima koji su došli na proslavu patrona župe i uveličali kako je kazao veliki dan  za ovu župu i sve njezine vjernike, ali i one koji su s njima došli proslaviti Ilindan.

Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg Folklornog društva što je svijet skupa s biskupom s oduševljenjem popratio. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje.

Na večer kod župne crkve, opet se okupio silan svijet, nekoliko tisuća, a posebno djece i mladih, na „Ilindanski koncert“ koji je priredila popularna grupa „Enigma“ iz Čitluka, gost večeri bio je poznati hrvatski pjevač Dražen Zečić, koji su svojim bogatim repertoarom sve oduševili.