Podijeli članak

Iako je cijela Europa tjednima u djelomičnoj ili potpunoj karanteni kako bi suzbila širenje koronavirusa, Švedska je i dalje jedina zemlja u kojoj nema gotovo nikakvih restrikcija.

Kafići, restorani i prodavnice širom zemlje su otvoreni, parkovi i igrališta su puni, a ljudi opušteno sjede na gradskim terasama i uživaju na suncu. Švedska vlada nije željela blokirati čitavu zemlju, a neće to učiniti ni nakon najnovijih podataka prema kojma u Švedskoj ubrzano raste broj umrlih od koronavirusa.

U toj zemlji je trenutno 4.435 zaraženih koronavirusom, a umrlo je 180 ljudi. Krivulja broja zaraženih u Švedskoj za sada se ne razlikuje od ostalih zemalja, a Švedska ima tek nešto više (39,6) mrtvih na 100.000 stanovnika od Velike Britanije (33,6) koja je u potpunoj blokadi.

Švedska vlada savjetuje građanima da izbjegavaju velika okupljanja, da redovno peru ruke i da ne dolaze u kontakt sa starijim ljudima. Fakulteti i srednje škole su zatvoreni, ali osnovne škole normalno rade kao i ugostiteljski i trgovački objekti. Iako neki švedski stručnjaci upozoravaju da bi ovakva strategija mogla dovesti do katastrofe, stožer civilne zaštite smatra kako nema dokaza da stroge mjere karantene pomažu pri suzbijanju virusa.

Šveđani su poznati kao narod koji ima povjerenja u institucije i vjeruje u ono što im vladajući govore i vlada se uzda da će građani slušati upute.