Podijeli članak

Sve veći broj građana BiH odlučuje se liječiti u privatnim zdravstvenim ustanovama, a na području Sarajevske županije zabilježen je i značajan broj pacijenata koji su odlučili svoje zdravstvene kartone prebaciti u privatne zdravstvene ustanove koje nude uslugu obiteljske medicine.

Duge liste čekanja za određene specijalističke preglede, čekanje u čekaonicama kod liječnika obiteljske medicine da biste dobili recept za redovnu terapiju, nedostatak materijala za preglede - sve su to razlozi zbog kojih su pacijenti odlučili brigu o svom zdravlju prepustiti nekome drugom u privatnom sektoru, a za liječenje ulazi u troškove obaveznog zdravstvenog osiguranja koje se svakako izdvaja od plaća radnika, piše Klix.ba

Ove ustanove imaju potpisan ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, a cilj je bio rasteretiti javne ustanove i omogućiti pacijentima brži uslugu.

Adi Pašić, marketing menadžer ASA osiguranja, od 2017. godine kada su uveli dobrovoljno zdravstveno osiguranje u svoju ponudu.

"Od tada pa do danas bilježimo konstantan rast. Obujam premije za prvo polugodište 2019. godine je skoro 50 veći od prošlogodišnjih rezultata. Proizvod je izuzetno kvalitetan i naši klijenti su ga odlično prihvatili. Brza i profesionalna usluga partnerskih medicinskih ustanova u kombinaciji s našom ažurnosti u isplati štete su glavni razlozi zašto se klijenti odlučuju zaključiti policu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u ASA Osiguranju", kazao je Pašić.

Klijenti koji se najčešće odlučuju za liječenje u privatnim klinikama s kojima surađuju su mladi bračni parovi s malom djecom te kompanije koje na ovaj način brinu o svojim zaposlenicima. 

UNIQA osiguranje je bila prva kompanija koja je uvela dobrovoljno zdravstveno osiguranje i godinama bilježi kontinuiran rast broja klijenata koji se odlučuju za liječenje u privatnim zdravstvenim ustanovama.

"Klijenti UNIQA osiguranja najčešće koriste pedijatrijske usluge, ginekološke i usluge otorinolaringologa, a prednosti ove vrste osiguranja su mnogobrojne: naši klijenti sami biraju zdravstvenu ustanovu i liječnika kod kojeg žele da se liječe, u terminu koji njima odgovara, bez čekanja u redovima. UNIQA uspješno surađuje s više od 40 vrhunskih privatnih poliklinika širom Bosne i Hercegovine (specijalističkih ordinacija, poliklinika, bolnica) koji su na raspolaganju našim klijentima za brzu, kvalitetnu i pravovremenu medicinsku pomoć", kazala je Vildana Skorupan, marketing menadžerica Uniqa osiguranja.

Ipak, prema njenim riječima, generalno postoji daleko veći tržišni potencijal za razvojem ove vrste osiguranja u BiH.

"Građani nažalost imaju nizak nivo svijesti o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju i prednostima koje ono pruža, a većina smatra da je dobrovoljno zdravstveno osiguranje dostupno samo građanima s visokom platežnom moći. Naprotiv, upravo građani koji nisu u prilici da u momentu ozbiljnih liječenja izdvoje sredstva potrebna za dijagnostiku i brzu medicinsku pomoć, treba da se oslone na osiguranje. Mi smo u mogućnosti da za 20-tak KM mjesečno omogućimo liječenje s godišnjim pokrićem od 1.700 KM. Postoje naravno paketi koji pružaju veće pokriće, do 2.500 KM, za što je potrebno izdvojiti oko 30 KM mjesečno", dodala je Skorupan.

Kako kažu pacijenti koji su se odlučili liječiti u privatnim zdravstvenim ustanovama, za razliku od javnih, termine mogu zakazati i online, zaposlenici koji su na kartotekama se redovno javljaju na telefon, a s liječnicima se mogu konzultirati putem telefona ili emaila. Na uputnice ne čekaju satima ili danima da se naruče kod liječnika.

Da biste se postali njihov pacijent u obiteljskoj medicini, potrebno je samo da popunite formular za opredjeljenje. Popis privatnih klinika u kojima se možete liječiti sa zdravstvenom knjižicom, odnosno osiguranjem koje se uplaćuje od vaših plaća, možete potražiti u Zavodu zdravstvenog osiguranja SŽ.