Podijeli članak

Ceremonija potpisivanja Memoranduma o suradnji u okviru projekta koji financira Europska unija (EU) ''Podrška EU uspostavljanju i jačanju poslovne infrastrukture za unapređenje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća (EUSESBI)'', održana je danas u Sarajevu.

Memorandum je potpisan između šefa Delegacije EU u BiH, specijalnog predstavnika EU veleposlanika Petera Sorensena i načelnika općina Bihać, Brčko, Istočno Novo Sarajevo, Laktaši, Ljubuški, Novi Travnik, Mostar, Orašje i Teslić.

Vođa projekta EUSESBI William Lewis izjavio je da je potpisivanjem Memoranduma o suradnji devet općina BiH uspostavilo formalni mehanizam suradnje s EUSESBI projektom za izvedbu studija izvodljivosti za projekte poslovne infrastrukture.

''EUSESBI projekti imaju kombinirani potencijal da zajedno stvore približno 11.000 novih radnih mjesta širom BiH i da doprinesu jednom od najvažnijih zadataka u BiH, a to je obnova ekonomije što je ambasador Sorenesen spomenuo danas tokom ceremonije'', rekao je Lewis.

Ovaj projekt će, kazao je Lewis, omogućiti razvoj poslovnih lokacija širom BiH koje su spremne za poslovanje i nude se po konkurentnim i povoljnim cijenama.

''To će doprinijeti privlačenju stranih investicija i povećati konkurentnost malih i srednjih poduzeća uključujući i ona u ruralnim područjima i područjima pogođenim poplavama, te stvoriti nove prilike za zapošljavanje'', ocijenio je Lewis.

Dodao je da je devet općina koje su odabrane za izradu studija izvodljivosti, odabrano stoga što su pokazale najveći potencijal za izradu financijski unovčivih projekata.

''Ukupne investicije koje će biti potrebne za implementaciju ovih projekata iznose približno 48 milijuna eura s potencijalom stvaranja 11.000 novih radnih mjesta'', istaknuo je vođa projekta EUSESBI, William Lewis.

Načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo istaknuo je da ova općina i ostale lokalne zajednice žele da pošalju poruku da su opredijeljeni za EU i da žele približavanje NATO-u.

''Ovo su pokazatelji da želimo nova saznanja i standarde, i sve lokalne zajednice se najviše pripremaju kad je u pitanju investiranje, zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta'', objasnio je Lendo.

Dodao je da je drugi cilj poruka investitorima da se u BiH isplati investirati, a posebno kada su u pitanju industrijske zone gdje će se pokazati odlučnost i standard i gdje će postojati uvjeti koji postoje u mnogim zemljama EU.