Podijeli članak

Odluka da se zabrani dolazak saudijskim ženama bez muške pratnje na stadion gdje će se igrati utakmica talijanskog Superkupa izazvala je oštre reakcije nakon što su otkrivene restrikcije na prodajnim mjestima karata, prenose agencije.

Utakmica između prvaka Italije Juventusa i osvajača Kupa AC Milana trebala bi biti odigrana 16. siječnja na stadionu Kralja Abdullaha u Rijadu, no ženama je bila dozvoljena kupovina karata samo za "obiteljska mjesta“, dok muškarci mogu sami sjediti na stadionu, objavila je uprava Talijanske nogometne lige.

„To je tužno i užasno da se talijanski Superkup igra u islamskoj državi gdje žene ne mogu ići na stadion bez pratnje muškaraca“, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Italije Matteo Salvini, te veliki navijač AC Milana koji rijetko propušta utakmice omiljenog tima.

„Na ovu utakmicu neću ići.“

'Očita diskriminacija'

Prvi čovjek talijanske Vlade za spolnu jednakost Vicenzo Spadafora istaknuo je kako je „duboko razočaran“, te dodao kako je „neprihvatljivo da talijanski nogomet zažmiri na ovu očiglednu diskriminaciju“.

No, predsjednik Serie A (elitnog ranga talijanskog nogometa) Gaetano Micciche kazao je kako će samo prisustvo žena na stadionu biti "povjesni događaj".

„Ostat će zapisano u povijesti našeg Superkupa da je to bilo prvo međunarodno natjecanje koje su žene Saudijske Arabije mogle gledati na stadionu“, istaknuo je.

Službeni Rijad, dugo poznat zbog nametanja oštrih restrikcija za žene, prošle godine je ublažio oštro višedesetljećno pravilo razdvajanja spolova kako bi omogućio ženama da prvi put u povijesti mogu doći na nogometne stadione.