Podijeli članak

Da je ljubav uvijek neiscrpna tema brojnih pjesama, odavno je već poznato. Upravo time, vodio se i Dario Šunjić, koji donosi nešto novo svojoj publici.

‘Daj mi svoje ruke’ pjesma je u koju kako sam Dario kaže, polaže velike nade, te vjeruje kako će ista pronaći put do srca svih koji prate njegov rad, ali i onih koji će to tek početi.

Profesor glazbe, koji je odrastao uz glazbu, uvijek ističe kako je to njegova prva ljubav, a sa samo jedanaest godina počeo je svirati gitaru. Glazbu živi svakodnevno, svakim dijelom svoga bića, što je publika itekako prepoznala. Magistrirajući na glazbenom studiju, još jednom je pokazao kako nije pogriješio odabirom da glazba bude nit vodilja u njegovom životu.

Za Daria, pjesma ‘Daj mi svoje ruke’ ima itekako posebno značenje, jer kako je sam spomenuo, upravo je nju posvetio svojoj ženi, pa je cijelu priču zaokružio i odličnim video izdanjem.

Za Pogled.ba Dario govorio o glazbenoj sceni, radu u vrijeme pandemije koronavirusa i drugim temama vezenim za ono čim se bavi. 

Kako žive glazbenici u doba pandemije?

-Prilično teško jer nismo navikli da ne radimo, uostalom tako je i kod mnogih drugih zanimanja. Svi smo izgubili s ovom pandemijom, ali nije tu samo stvar ekonomske prirode već nam nedostaje svirka uživo, ta energija i interakcija s publikom.

Kakav je broj gaža sada? Imate li mnogo rupa u rasporedima?

-Gaža je mnogo manje kod sviju u odnosu na razdoblje prije pandemije. Preko ljeta čak i nisam loše prošao iako mi je pola privatnih zabava otkazano ili pomjereno na 2021. Nešto se i odsviralo, svadbe, kafići, a bilo je i nekih suradnji. Međutim, zima je krenula loše. Mjere su sve strože i jednostavno se nema gdje pjevati redovito. Mislim da se stanje treba pomalo vraćati na normalno uz neke mjere, jer bolest i dalje prijeti. Ipak, ne može se ni ovako živjeti. Toliko smo pokopali ekonomiju da se nećemo oporaviti od ovog za 10 godina.

Jeste li zbog svirki imali problema sa inspekcijom?

-Samo jednom, nastupao sam u jednom restoranu i atmosfera je bila žestoka pa smo ostali malo duže nego smo smjeli. Na kraju je intervenirala policija, ali sve je dobro završilo.

Može li se danas od glazbe živjeti?

-Pa ovisi kako to gledamo i kojom vrstom glazbe i svirki se bavimo. Od neke pop, rock, Jazz ili drugih stilova koje ne slušaju široke narodne mase se teško može živjeti. Većina ima neki stalan posao nevezan za muziku. S druge strane, ako netko samo svira na svadbama i sličnim privatnim zabavama, te ima dosta angažmana, definitivno može od toga fino živjeti. Ja sam godinama živio samo od bavljenja glazbom, ali sam prije 6 godina po završetku studija Glazbene umjetnosti ipak počeo raditi i u prosvjeti kao učitelj u glazbenoj školi.

Snimao si pjesme i spotove... I to prilično uspješno. Šta nam možeš reći o novoj pjesmi?

-Dosad sam izdao 4 singla, a ovo sad je već moja peta pjesma koja se objavljuje, a ukupno treća u izdanju Hit Recordsa iz Zagreba. Jako sam sretan kako je sve ispalo od pjesme do spota. Riječ je o ljubavnoj pop baladi naziva DAJ MI SVOJE RUKE,  a pjesmu je producirao Josip Vukoja u čijem studiju je i snimljena većina materijala. Ponosan sam na ovu stvar i suradnju s najboljim glazbenicima ovih prostora. Svi su utkali dio sebe u pjesmu i mislim da se to osjeti. Veliko hvala i studiju El Arte Photography koji je uradio spot na vrhunskom nivou, a puno mi znači i podrška moje diskografske kuće Hit Records na čelu s Miroslavom Rusom.
 


Kakva je glazbena scena danas u Mostaru i Hercegovini? Postoji li uopće?

-Pa uvijek postoji određena scena jer tu su mnogi mladi glazbenici i umjetnici koji se bore i nešto pokušavaju. Svako malo se netko pojavi s novom autorskom pjesmom tako da scena postoji ali nema možda dovoljno podrške. Nekako smo se svi utopili u ovom sivilu šund glazbe koja drma po klubovima (čast izuzecima). Prije svega mislim na ove nove autotune pjesmice koje kvare čitave nove generacije mladih ljudi. Glazba je ipak i odgojna disciplina ako hoćete, tako da se nadam da će nam doći bolja i pametnija vremena svima.

S kim bi volio surađivati u budućnosti?

-Teško pitanje jer je zaista jako mnogo ljudi koje iznimno cijenim. Od naših velikih imena, najprije bi volio nešto snimiti s Massimom, ali ipak će to prije biti suradnja s nekim koga i osobno znam. Volio bih i da mi Miroslav Rus napiše pjesmu bez obzira što sam dosad snimao samo svoje. Uglavnom, ako bude nešto na pomolu, javim sve.