Podijeli članak

Osnovni sud u Mrkonjić-Gradu donio je rješenje o izuzeću sudca Željka Čegara  u predmetu koji se u ovom sudu vodi protiv Ilije Grahovca, poznatijeg kao Zmaj od Šipova. U obrazloženju je navedeno da je prihvaćen zahtjev postupajućeg sudca za svoje izuzeće, jer postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristranost.

Postupao u oba predmeta

Naime, isti sudac je postupao u predmetu koji je vođen protiv Stanka Savičića zbog mučenja i ubijanja životinja. Iliji Grahovcu se sada s istim dokazima sudi za nanošenje ozljeda  Savičiću kojeg je udario čekićem po glavi jer je Ilijinu kravu ubo nožem.

Isti sudac je, podsjećamo, odredio pritvor Grahovcu koji je tijekom osam dana u KPZ-u Banja Luka štrajkao glađu. Na pretresu održanom 3. listopada Grahovac je pušten na slobodu.

Zmajev advokat Duško Tomić kazao  je za Avaz.ba da je Savičić na tom pretresu potvrdio da je isti sudac bio i na njegom suđenju.

- Kazao sam, časni suče, ja nemam više pitanja za Savičića, vi ste prekršili zakon, podijelili ste kazneni proces, tamo ste sudili, ovdje sudite, to je kršenje zakona o nepristranosti, ja već sad  imam oslobađajuću presudu za Zmaja. Kaže on tražite izuzeće, rekao sam da neću i da dovrši postupak do kraja. Onda je on otišao do predsjednika Suda i njega je predsjednik Suda prisilio da osobno podnese zahtjev da se razriješi sudac u tom predmetu. To je nezapamćeno - kaže Tomić.

Postupak ide ispočetka

Zbog izuzeća sudca postupak protiv Grahovca mora ponovo ići iz početka.

- Sad se postavlja pitanje pristranosti i objektivnosti sudca.  Pa kako si mogao da odrediš čovjeku pritvor, a znaš da nisi mogao uopće da sudiš. Mi ćemo tražiti odgovornost sudca za grubo kršenje zakona. Prvo, nije mogao razdvojiti taj postupak jer je u pitanju jedan predmet, jedan događaj, jedno vrijeme i isti svjedoci, ali je bio cilj da se Zmaj osudi i zato je razdvojio postupak. Savičića je, maltene, presudio u ilegali na 300 KM, a onda ga upotrijebio kao svjedoka protiv Ilije, počeo mu suditi i odredio mu pritvor zbog nedolaska. Dakle, to je početak otvaranja priče, ali se postavlja pitanje odgovornosti i predsjednika Suda. To su mladi ljudi koji su dozvolili takvu lakrdiju - isključiv je Tomić. 

On dodaje da je sve više sudaca i tužitelja koji su samo nijemi promatrači djelovanja nezakonitog postupanja policije.

- Policija pravi prijave, optužnice, policija sudi, sudci i tužitelji su statičari. Sve je više takvih slučajeva da tužitelji ne vode istrage, nego ih vode policajci i onda policajci u dogovoru sa sudcima prave katastrofu. Znači da se ovo pretvara u klasičnu policijsku državu. Republika Srpska je klasični policijski entitet, a nije mnogo bolje ni u Federaciji BiH - zaključuje odvjetnik  Duško Tomić.