Podijeli članak

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjasnio se u četvrtak da nije kriv po optužbi da nije došao u pritvor koji mu je bio naređen dok je čekao na izručenje u Švedsku.

No, sudac u Londonu proglasio je Assangea krivim za nepojavljivanje pred sudom i izreći će mu kaznu 2. svibnja. Sudac je rekao da će Assange ponovo biti izveden pred sud 12. lipnja, kada će se razmatrati zahtjev SAD-a za njegovo izručenje.

Assange je bio suočen s navodima za seksualno zlostavljanje u Švedskoj u vrijeme kada je zatražio politički azil u ekvadorskom velelposlanstvu u Londonu 2012.

Optužbe za seksualno zlostavljanje od tada su povučene, ali je optužba za kršenje odredbi otkupnine ostala na snazi. On se izjasnio nevinim po toj točki optužnice u sudu Westminster u četvrtak.

Assange se također suočava s potencijalnom sudskom bitkom oko pokušaja da bude izručen Sjedinjenim Državama kako bi odgovorio na optužbe da je objavio u javnosti desetke hiljada tajnih vladinih dokumenata.

WikiLeaks je optužio "moćne aktere", među kojima je i CIA, za "sofisticirane napore da se dehumanizira Julian Assange.

Komentari organizacije koju je Assange osnovao pojavili su se uskoro nakon što je on uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Lodonu, gdje je boravio sedam godina.

"Ovaj čovjek je sin, otac, brat. On je dobio desetke novinarskih nagrada. Bio je predlagan za Nobelovu nagradu za mir svake godine od 2010. Moćni akteri, među kojima je i CIA, sudjelovali su u sofisticiranim naporima na njegovom dehumaniziranju, delegitimiziranju i na kraju, uhićenju", navodi WikiLeaks u komentaru uz Assangeovu fotografiju koju je postavio u tweetu, prenosi Associated Press.