Podijeli članak

Seminarski radovi sastavni su dio obrazovanja na skoro svakom fakultetu. I nije nikakva tajna da već dugo vremena studenti angažiraju kolege da im napišu seminarski rad jer sami ne žele to raditi. Ali prije je takav način rada barem bio skriven i izazivao je osjećaj stida jer je riječ o klasičnom varanju. Danas izgleda nema ni toga. 

-Pozdrav, treba mi osoba koja stručno piše seminarske radove ali 25-30 stranica trebam imati. Filozofski fakultet. Odnosi s javnošću. Tko bi mogao napisati neka mi se javi u inbox s cijenom - stoji u oglasu koji je tijekom vikenda objavljen u Facebook grupi Prodaja Mostar. 

Jedna studentica čije ime nećemo otkriti očito smatra kako ovakav način rada ne predstavlja nikakav problem. Da stvar bude gora, govorimo o osobi koja bi trebala raditi u odnosima sa javnosti, pa ostaje nejasno tko će joj pisati priopćenja za javnost i izjave kada započne obnašati neku dužnost sukladno diplomi koju bi trebala dobiti nakon završenog fakulteta. 

Profesori i njihovi asistenti na fakultetima teško mogu primijetiti ili razlučiti je li seminarski rad pisao student ili netko koga je on platio za to, ali ako smo došli u fazu da nam je i takav način varanja normalan i da se javno traže osobe kojima će se platiti ovaj posao, onda se uvelike trebamo zabrinuti za sustav obrazovanja koji odgaja mlade ljude, uči ih i sprema za nove izazove i postignuća. 

Grupa 'Prodaja Mostar' je reagirala tako što je zabranila da se ubuduće objavljivaju ovakvi oglasi kod njih. Oni koji ne vide nikakve probleme u ovakvim zahtjevima morati će naći neki novi kanal do onih koji su im voljni pisati radove za određeni novac. A fakulteti će morati pronaći način kako ovakvim pojavama stati u kraj. 

Pojedinci nam čak govore kako priča ne staje na seminarskim radovima nego ide i do diplomskih, pa i dalje. Ali o tome u pričama koje tek pripremamo.