Podijeli članak

Student Sveučilišta Canterbury na Novom Zelandu ležao je mrtav u svojoj sobi u skupo plaćenom studentskom domu skoro dva mjeseca prije nego je to uočeno, piše The Guardian.

Mladić je pronađen u ponedjeljak nakon što su drugi studenti osjetili smrad i pozvali policiju. Prema pisanju lokalnih novina, njegov otac je također pozvao policiju nakon što mu nije uspjelo pronaći sina preko njegovih prijatelja, prenosi Jutarnji list.

Smrću studenta se sad bavi istražni sudac, a uzrok smrti još nije utvrđen.

Ministar obrazovanja Chris Hipkins je kazao da je ovaj smrtni slučaj vrlo uznemirujuć. – Moje misli su s obitelji i prijateljima preminulog. Ovo je sigurno vrlo težak trenutak za njih, kazao je u izjavi za javnost.

-Zamolio sam komisiju za obrazovanje da se obrati Sveučilištu i ponudi im pomoć. Ova tragedija otvara više pitanja i očekujem da će sveučilište provesti temeljitu istragu, kazao je.

-Ako unajmite i skupo platite neku sobu koja nije tek krov nad glavom, nego uključuje i razne dodatne usluge, onda očekujete da ćete te usluge i dobiti, no to ovdje nije bio slučaj, dodao je ministar, aludirajući na činjenicu da je riječ o studentskom domu višeg standarda, u kojemu godinu dana boravka u jednokrevetnoj sobi košta više od 15.000 novozelandskih dolara, odnosno oko 64.000 kuna.

Mladićeva soba se nalazila na kraju dugog hodnika i u nju nisu ulazile čistačice, koje su zadužene samo za javni prostor na kampusu.

Detektiv Craig Johnson je kazao da je analiza prostorije u kojoj je pronađen mrtvi student pri kraju, a istraga o uzrocima smrti je u tijeku. – Specijalni policijski timovi su pozvani da pomognu oko formalne identifikacije, kazao je Johnson.

List The Press je izvijestio da je na identifikaciju pozvan tim specijaliziran za katastrofe i prirodne nepogode kako bi lakše bio utvrđen identitet mladića, s obzirom da je njegovo tijelo pronađeno u poluraspadnutom i teško prepoznatljivom stanju. Tim se koristi otiscima prstiju, DNK i dentalnom identifikacijom da bi utvrdio identitet.

Profesorica Cheryl de la Rey iz uprave sveučilišta je kazala da će provesti neovisnu istragu da bi se utvrdile okolnosti u kojima je došlo do nemilog događaja te da će se studentima ponuditi usluge savjetovanja.

Kazala je da je ovo vrlo težak trenutak za studente i osoblje na ovom sveučilištu te da Sveučilište Canterbury čini sve u svojoj moći da pomogne policijskoj istrazi o tragičnoj smrti, piše The Guardian.