Podijeli članak

Svjedočeći na suđenju Ratku Mladiću o masovnoj grobnici u Tomašici kraj Prijedora, stručnjakinja Optužbe za demografiju Ewa Tabeau izjavila je da je iz te grobnice ekshumirano 385 tijela i da su žrtve u ogromnoj većini bili Muslimani, nestali u ljeto 1992. u prijedorskom kraju. 

Predstavljajući rezultate demografskog izvještaja koji je načinila, Tabeau je precizirala da je DNK analizom identificirano 378 žrtava ekshumiranih iz Tomašice. Za sedam osoba, prema njenim riječima, identitet nije mogao biti utvrđen zbog nedostatka DNK uzorka za uspoređivanje. 

Govoreći o nacionalnoj pripadnosti žrtava, Tabeau je kazala da je, po popisima nestalih i popisu stanovništva iz 1991. godine, 320 ekshumiranih osoba bilo muslimanske nacionalnosti, što je 95,8 posto od ukupnog broja. 

Po jedan ubijeni bili su Hrvat i Srbin, a još 12 ih je pripadalo drugim etničkim grupama. Ista proporcija karakteristična je i za nacionalnu strukturu ukupno 2.580 osoba koje su nestale u cijeloj prijedorskoj općini, naznačila je vještakinja Optužbe.

Tabeau je naglasila da su sve ekshumirane žrtve nestale u julu 1992. godine, najviše njih 20. srpnja, a zatim 23. i 25. srpnja. 

Demografska analiza pokazala je da su svi nestali iz sela u prijedorskoj općini, u blizini rudnika Tomašica, ali i iz logora Omarska, Keraterm i Trnopolje. 

Prema optužnici, Mladiću, bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS), na teret je stavljen progon Muslimana i Hrvata širom BiH, a Prijedor je jedna od općina u kojim je taj progon imao razmjere genocida. 

U ponovno otvorenom dokaznom postupku, tužitelju Tribunala u Haagu dokazuju da su u grobnicu u rudniku Tomašica bili pokopani Muslimani koje je VRS ubila u srpnju 1992., tijekom operacije etničkog čišćenja. 

Demografska stručnjakinja Tužiteljstva će svoj iskaz nastaviti u utorak, 7. srpnja. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, prenosi BIRN - Justice Report.