Podijeli članak

Ukoliko vam je zadnji romantični izlazak s partnerom negdje u dalekom sjećanju, slobodno se utješite, niste sami. Prema istraživanju provedenom nad 2 tisuće roditelja školske djece koje su proveli OnePoll i Groupon, većina nije bila dosta dugo.

Rezultati istraživanja kažu da u prosjeku roditelji nisu bili na pravom spoju barem tri godine, a poražavajuće je da je čak 30 posto ispitanika reklo da toliko dugo nisu bili na spoju da se zadnjeg puta ni ne sjećaju. Čak 81 posto ispitanika smatra da bi se ovo moralo promijeniti i da im je nedovoljno vremena za sebe sigurno jedan od problema u vezi. Nije čudno da većina smatra da im se romantika u vezi smanjila od kada su dobili dijete (ili djecu). Svi znamo koliko je teško žonglirati između odgoja djece i svakodnevnih obaveza s jedne strane te zadržavanja plamena u vezi s druge.

No, to je jako važno! Nekoliko istraživanja je potvrdilo da roditelji koji se obvežu na vrijeme za sebe (bilo da se radi o izlasku na spoj ili nekoj drugoj aktivnosti rezerviranoj samo za njih) puno bolje komuniciraju i funkcioniraju u vezi te da je osjećaj povezanosti i privrženosti puno izraženiji. Da ne govorimo koliko je takva atmosfera bolja i za djecu, prenosi Index

"Iznimno je važno da djeca vide zdrave obrasce ponašanja u vezi", smatra Lauren Cook, specijalist terapeut za obiteljske odnose iz San Diega.

"Takvo ponašanje djeci demonstrira da njihovi roditelji mogu ispuniti obavezu, i u kratkom vremenu (večernjem izlasku) i u dužem razdoblju (sam odnos, odnosno veza). Isto tako, ova obaveza omogućava roditeljima da se raduju nečemu gdje im se identitet ne svodi samo na to da su roditelji. Jako je važno zadržati i identitet partnera jer vam to zadržava razinu odnosa i vatru u vezi", smatra Cook.