Podijeli članak

Radnici poduzeća Zenicatrans stupili su u štrajk glađu rano jutros, 7. siječnja u predvorju  Autobuske stanice Zenica. Iako je Porezna uprava odblokirala račun ovog poduzeća - radnici poručuju da im to ne znači ništa, jer žele sistemsko rješenje.

Kako javlja Adisa Imamović, reporterka N1, radnici žele da im neko kaže da li poduzeće ide u stečaj i hoće li im plaće biti isplaćene. Oni naime sumnjaju da Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, želi dati gradski prijevoz nekoj od privatnih kompanija. On je to sve u gostovanju na N1 6. siječnja demantirao.

Poručio je kako je spreman raspisati referendum i pitati građane žele li spasiti ovo poduzeće.

Građani Zenice i okolnih mjesta već sedmi dan nemaju javni gradski prijevoz. Jedni podržavaju radnike, drugi ne, neki se snalaze za prijevoz - drugi ne, a oni malo udaljeniji spavaju kod rodbine kako se ne bi pretjerano izlagali trošku dok traje ovaj spor sa Zenicatransom.

"Teško je i neobično. Nadamo se da će riješiti situaciju. Svako normalno treba da živi, trebalo je ovo riješiti ranije";

"Radim ovdje, teško je i ružno";

"Sramno za vlast. Ovoliki grad, a da bude uništen prijevoz. To je nedogovorno, ne treba komentar";

"Moramo ostajati u Zenici. Živim u Nemili, nije daleko, ali ne može ovako svaki dan. Odsjedam kod rodbine i prijatelja, bojim se da će potrajati - svi će se snalaziti onako kako znaju i umiju", kazali su građani pogođeni blokadom javnog gradskog prijevoza.

Situacija bi prema do sada poznatim situacijama mogla potrajati, jer niti jedna strana ne popušta. Radnici koji su stupili u štrajk glađu konzumiraju samo vodu i cigarete, a od sutra - možda ni to.