Podijeli članak

Sudbina brojnih umjetnina koje su se nalazile u katedrali Notre Dame koja je sinoć izgorjela u stravičnom požaru, još je nepoznata.  

Stručnjaci su danas ušli u opožarenu građevinu kako bi vidjeli što je od dragocjenih umjetničkih djela i religioznih relikvija spašeno, piše Daily Mail. 

Gradonačelnik Pariza rekao je da je jedan od najznačajnijih i nezamjenjivih predmeta, trnovita kruna za koju se pretpostavlja da ju je nosio Isus, sinoć bila na sigurnome. 

No, postoje opravdani strahovi za vitraje, staklene prozore iz 13. stoljeća i veličanstvene orgulje, dok je drveni krov i ukrašene tornjeve vatra zauvijek progutala. Jedan od najdragocjenijih predmeta iz katedrale, relikvija za koju se vjeruje da je kruna od trnja koju je Isus Krist nosio na križu, odnesena na sigurno mjesto. 

Navodno je kapelan pariške vatrogasne brigade ušao s vatrogascima u katedralu kako bi spasio krunu. Stručnjaci kažu kako je ona čuvana na 'vrlo sigurnom mjestu'. 

No, maleni dio krune čuvan je u tornju koji je izgorio pa se vjeruje kako je i taj djelić krune zauvijek izgubljen. Veličanstveni vitraji, stakleni prozori na katedrali datiraju iz 13. stoljeća. Strahovalo se da će se u požaru rastopiti ili da će eksplodirati, no pariški nadbiskup rekao je kako nisu uništeni. 

Tunika od lana iz 13. stoljeća za koju se vjeruje kako je pripala kralju Luju IX., kanoniziranom kao Sv. Luj, također je spašena, rekao je gradonačelnik Pariza. 

S obzirom na to da je renovacija katedrale bila u tijeku iz nje je nekoliko dana ranije izneseno bakrene skulpture dvanaest apostola i četiriju evanđelista. 

Ne zna se što je s dijelom Pravog križa na kojem je Isus Krist razapet, a ta relikvija sadrži i čavao s križa. Nije poznato jesu li spašeni s krunom od trnja. Ne zna se niti što je sa statuom Nicolasa Coustoua iz 1723. godine na kojoj je prikazano skidanje Isusa s križa, a koja je bila postavljena na glavnom oltaru. 

Nepoznata je sudbina i slike Sveti Toma Akvinski - Izvor mudrosti koja potječe iz 1648. godine kao i Vizitacijske slike iz 1716. godine koja prikazuje djevicu Mariju kako podiže ruke prema raju. 

U katedrali se nalazio i Kip Bogorodice i djeteta u prirodnoj veličini iz 14. stoljeća, a koji se nazivao kao i katedrala Notre Dame ili Gospa. 

Ne zna se je li preživio požar. Nije poznato ni što je sa skulpturom Svetog Denisa iz 1853. godine, ako niti serijom takozvanih 'svibanjskih slika' iz 17. i 18. stoljeća.