Podijeli članak

Stanje na Univerzitetu u Sarajevu je alarmantno. Nastava koja se ne odvija na Farmaceutskom i Medicinskom fakultetu radi nemogućnosti dogovora problem je koji traje godinama. A, ovih dana je eskalirao. 

Dok studenti plaćaju stanarinu i borave u Sarajevu čekajući predavanja rješenja nema. Među njima su se već pojavile priče, iako nezvanične, o nadoknađivanju zaostataka u nastavi te obnavljanju godine za više od 500 studenata. 

"Smatramo da smo organizacijskim jedinicama i Univerzitetu dali dovoljno vremena i prostora da ovaj problem riješe, međutim već četvrti tjedan nemamo riješeno pitanje procesa nastave. Ovime je nama uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na obrazovanje! Također, obzirom da kvalitet nastave ne smije biti promjenjivi faktor, zabrinuti smo i za mogućnost nadoknade propuštene nastave nakon što se ista stabilizira imajući na umu opterećenje u nastavi na fakultetima. Također smo zabrinuti za mogućnost održavanja ispitnih rokova u okviru pravila propisanih statutom kao i planova predviđenih akademskim kalendarom", naveli su predstavnici Studenatske asocijacije Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu.

Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu oglasio se na svojoj službenoj stranici te njihov dopis medijima prenosimo u cjelosti:  
 
"Nakon što Medicinski fakultet nije popustio u borbi da spriječi da ga unište, najprije kadrovski, smjenama uprave i odbijanjem suglasnosti za zapošljavanje asistenata, pa medijski, svakodnevnim lažima i aferama, pa politički, nastojanjem da nas se svrsta danas u jednu a sutra u drugu političku stranu, pa državnim pritiscima, stalnim prijetnjama o izglasavanju izmjena zakona koje bi važile samo za nas, pa financijski, otimanjem zarađenog novca i odbijanjem da nam se plati za rad, druga strana je izgubila strpljenje, skinula maske i objavila: dovest ćemo profesore s Medicinskog fakulteta u Banja Luci da predaju studentima Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu.

Neka dovedu. Na Medicinskom fakultetu u Banja Luci ima dragih kolega, izvrsnih profesora, i studenti neće biti oštećeni. Nadamo se samo da će kolege iz Banja Luke raditi besplatno, kao što se očekuje od nas.

A u čemu je problem? U nesposobnosti i lopovluku. Znate li da Farmaceutski fakultet i dan-danas ima sve račune blokirane, jer su napravili ogromne dugove, među kojima i za poreze i doprinose? Je li tko odgovarao? Kako su podmireni dugovi ovog fakulteta, iako za doprinose? Novcem Medicinskog fakulteta, između ostalog, i to bez pitanja. Mi radimo i zarađujemo van budžeta. Na početku godine, sav vlastitim radom zarađeni novac s naših računa, namijenjen za obnovu i razvoj, pokupljen je odlukom Vlade Kantona Sarajevo i nestao. Teorijski, nalazi se negdje na državnom računu, i mi bi ga teorijski mogli tražiti. Praktično, nema ga.

Nije bilo dovoljno što smo morali raditi zaraditi za pokriće dugova Farmaceutskog fakulteta. Sad bismo morali i potpuno besplatno obaviti i ogroman dio njihove nastave za njih. A što sa studentima Medicine? Neka se pobune, na to druga strana i računa.

Umjesto da se problem rješava, a rješenja su vrlo jednostavna i prilično jeftina, šalju nam prijetnje. Neće nam dati platu ni za nastavu koju smo obavili za naše studente, iako smo i tu, uslijed nedostatka profesora i naročito asistenata, radili mnogo više od mjesečne norme.

Drugo, dovest će profesore iz Banja Luke, ili će slati studente u Banja Luku, ne znamo. Za tu zabavu ima novca, za nas nema. Postaje li jasnije?

U utorak smo imali sastanak kod ministrice obrazovanja, Zinete Bogunić. Tamo smo se o svemu dogovorili: ugovori između fakulteta do petka, nastava u ponedjeljak. Ali, nakon tog sastanka, hitno i tajno, još isto veče, organiziran je sastanak kome su prisustvovali Rifat Škrijelj, Muhamed Ajanović (dekan Stomatološkog fakulteta), Elmedin Konaković i Edin Forto. Ne znamo što su dogovorili, ali su rezultati dogovora vidljivi: nema ugovora, ima selidbe studenata, iz odlučivanja o Škrijeljovom nezakonitom radu bit će isključena nadležna ministrica, i Senat Univerziteta, koji bi inače glasao i za Škrijeljovu odluku da se ukinu snježne padavine ‘jer nisu dozvoljene Ustavom’, tražit će smjenu Zinete Bogunić.

A zašto smjena Zinete Bogunić? Pa, radi po zakonu. To je postalo opasno, kao što smo i sami vidjeli i doživjeli.

Što je sljedeći potez?  Uklonit će, zbog zahtjeva ‘uglednog tijela’, Senata Univerziteta, časnu ministricu, i dovesti nekog kome zakon nije baš toliko važan.

Poslije toga, kao i prošle godine, pronaći će se način da diplomanti Medicinskog fakulteta sami odbiju prisustvo promociji, zbog nekog poniženja koje će već smisliti i prirediti. Potom će to proglasiti za ‘kap koja je prelila čašu’, zaobići sve važeće zakone i uvesti prinudnu upravu na Medicinu. Doprinos će dati i novi, ‘nepristrasni’ ministar. S obzirom na to da je malo vjerojatno da će naši profesori surađivati s tom upravom, ‘bit će primorani’ raspustiti Medicinski fakultet.

E sad se vratite  na ono što vam govorimo već skoro dvije godine: netko hoće uništiti državni medicinski fakultet u Sarajevu i otvori prostor za privatni i uradit će sve što treba, do ubojstva, da se to dogodi. Vjerujete li sad?".