Podijeli članak

Doktorica Darija Kisić Tepavčević dala je odgovor na pitanje što će se desiti ako u prodavnici dodirnemo nešto što je zaraženo koronavirusom.

Samoizolacija, socijalna distanca i ostanak kod kuće su apsolutno neophodna sredstva u borbi protiv virusa korona.

Međutim, neophodno je i da bar jedan član obitelji odlazi u nabavku, gdje je neizbježan kontakt s artiklima koje dodiruje više osoba, prenosi Mondo.

Što da radimo u slučaju da dodirnemo nešto zaraženo  u prodavnici? Odgovor na to pitanje dala je doktorica Darija Kisić Tepavčević.

„Čak i ako je virus na koži, to nije ulazno mjesto. Ako operete ruke poslije toga, to je preventivna odgovarajuća mjera. Samo je bitno da svježe kontaminiranu ruku ne stavite na usta, nos, na respiratorni trakt“, objasnila je ona.

Dr Darija Kisić Tepavčević objasnila je koje bi mjere predostrožnosti trebalo poduzeti kada su u pitanju namirnice, ali i kese iz prodavnice.

„Јa se ponašam isto kao do sada. Kada se vratim iz nabavke, odložim kese, izvadim namirnice i potom operem ruke. Nećete se zaraziti ako kesu stavite u usta, a vjerujem da to ne radite. Јeste suština u higijenskim mjerama, ali se odnose na redovnu higijenu ruku. Čak i ako se prouzrokovač infekcije (virus) nađe na ruci, nećemo se razboljeti ako ne diramo usta ili oči, odnosno ako ga ne unesemo respiratorno ili konjuktivno“, rekla je ona.

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut rekla je da je primjetno veći broj ljudi počeo da duže pere ruke nego prije pojave epidemije.