Podijeli članak

Službenici Federalne uprave policije pretresli su 11 lokacija na području Mostara u Akciji "Step" i uhitili deset osoba koje se sumnjiče za sudjelovanje u organiziranom kriminalu.

Akcija je provedena pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije i uz angažman Specijalne policijske jedinice FUP, a u njoj su uhićeni Mostarci A.D. (39), A.D. (38), S.D. (26), D.G. (48), G.O (25) , M.Š. (30), G.M. (40), D.P. (42), J.K. (45) i D.P. (38).

Oni se sumnjiče za trgovinu drogom i tešku krađu.

"Navedene osobe su od ranije poznata policijskim i pravosudnim tijelima kao višestuki povratnici u vršenju krivičnih djela, zbog čega su i više puta osuđivani. Navedene osobe se sumnjiče da su na području Hercegovačko-neretvanske županije organizirali kriminalnu grupu s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, na čijem je čelu A.D.. Navedena organizirana kriminalna grupa je u posljednjih dvije godine kontinuirano vršila nabavku opojne droge na njima poznat način i od njima poznatihosoba sa drugih područja, te istu ilegalno dovozili u Mostar radi dalje preprodaje. Nakon nabavke veće količine droge istu su prepakivali, a potom preprodavali konzumentima sa područja HNŽ-a i šire", navodi se u priopćenju FUP-a.

Kako se sumnja oni su na ovaj način nabavili i preprodali veću količinu heroina, a koji je imao značajnu uličnu vrijednost.

"Pored navedenog određeni članovi organizirane kriminalne grupe su osumnjičeni da su izvršili u Mostaru tešku krađu većeg broja klima uređaja koje su potom preprodali trećim osobama iz Mostara, kao i druge dragocjenosti koje su otuđivali iz privatnih stanova", dodaje se.

Prilikom pretresa policija je do sada pronašla veću količinua materije koja svojim izgledom asocira na heroin i određenu količinu tvari koja svojim izgledom asocira kokain, vage za precizno vaganje, određena količina oružja i municije, sredstva za pakovanje i vaganje, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima. 

"U sklopu ove šestomjesečne istage policijski službenici Federalne uprave policije su dana 19.06.2020. godine lišili slobode K.T. i B.S., dana 16.06.2020. godine osobe K.J. i G.O., dana 16.07.2020. godine osobe D.G. i I.V..  Kod svih osoba je prilikom pretresa pronađena i oduzeta određena količina narkotičkih sredstava 'Heroin, 'Cannabis Sativa L, Heptanon, Metadon, digitalne vage, veća količina novca u različitim apoenima i valutama, oružje i municija, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima", ističe se u priopćenju policije.

Uhićeni će nakon kriminalističke obrade i zakonskom roku biti predati na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu HNŽ-a uz Izvještaj o  izvršenim krivičnim djelima.