Podijeli članak

Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen bojama zastave Francuske povodom velikog požara u pariškoj katedrali Notre Dame. Time je iz Mostara poslana poruka svijetu za potrebnim ujedinjenjem cijele planete za žurnu obnovu svjetski prepoznatljivog spomenika.

Iz Centra za mir iz Mostara se nadaju da će tragedija svjetskih razmjera koja se dogodila u Parizu ujediniti cijeli svijet u podršci projektu obnove katedrale Notre Dame, baš kao što je projekt obnove Starog mosta i stare jezgre Mostara ujedinio donatore iz cijelog svijeta, Svjetske banke i UNESCO-a nakon njegovog stravičnog rušenja i razaranja 1993. godine.

Direktor i osnivač Centar za mir i nekadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević podsjeća da je Francuska bila jedna od prvih i najvećih donatora u procesu obnove Starog mosta koji danas u svijetu važi za međunarodni simbol mira i pomirenja, te da se ovim znakom podrške nastavlja njegovati prijateljstvo koje spaja dvije države.  Također, 1998. godine tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac postao je član Fondacije za obnovu Starog mosta, a prije tri godine mu je uručena i međunarodna nagrada “Mostar Peace Connection“

Autor: D.G./Pogled.ba