Podijeli članak

Stara gradska jezgra Mostara, sa simbolom grada Starim mostom,  koja je uvrštena na prestižnu listu UNESCO-a u južnoafričkom gradu Durbanu, danas pruža sliku pred kojom se građanin može samo postidjeti i osjetiti gorčinu, tjeskobu i rezigniranost, pa čak i tugu kad osjeti totalni javašluk i odsustvo iole značajnije brige gradskih struktura za ovo područje. 

Anarhija je prisutna u tolikoj mjeri da taj centralni dio grada, u kome se intezivno odvija pulsacija domaćih i stranih gostiju, više podsjeća na palanku nego na grad. 

Mnogobrojne anomalije

Pođimo od Male tepe prema Kujundžiluku i već na prvi pogled zapažamo anomaliju koju bi na zapadu po kratkom postupku anulirali za dobrobit građana i turista podjednako. Vlasnicima i korisnicima poslovnih prostora očito nije dovoljna površina prodajnog prostora za koju imaju ugovore. Pored nje koriste dio prostora ispred radnji. Međutim, kako inspektori ne obilaze ovo područje, a razloga ima podosta , od osobnih interesa do intervencija „odozgo“ da probrane ne diraju zbog „viših interesa“, trgovci  sebi daju za pravo da zauzimaju prostor čak do polovine ulice, čime umnogome sužavaju prostor za kretanje. 

Prava je umješnost proći grupama stranaca kroz taj labirint koga stvaraju vješalice i tezge sa popunjenom robom, reklamni paneli te stolovi ugostiteljskih objekata. Može se zaključiti da u toj zoni nema apsolutno nikakvih pravila niti se zna tko upravlja i vodi brigu o redu i čistoći ove gradske jezgre. Tende se spuštaju toliko nisko da predstavljaju opasnost za oči onih posjetititelja koji imaju veću visinu. 

Navečer je situacija još teža jer se dodatno iznose stolovi i stolice a tezge se sa obje strane pomjeraju čak dalje od sredine ulice. Na glavnoj ulici , u dijelu gdje stranci kreću u posjetu muzeju Hercegovine  svakodnevno se nalaze veće količine smeća sa nekoliko kolica koje koriste čistači. Tu su sami sebi odredili depo za kolica i nitko ih ne dira niti to kome smeta. Čak ni gradskim ocima i resornim službama Područnog ureda Stari grad i Agenciji za upravljanje Starim gradom. 

Dnevni list