Podijeli članak

U prihvatnim centrima u Srbiji trenutačno je oko 4700 migranata, a procjene su da ih je izvan organiziranog smještaja još oko 800.
 
Njima Srbija nije cilj jer na sve načine pokušavaju stići do zapadne Europe, uključujući i ilegalne prelaske granice, rekla je Velimirović za Radio-televiziju Srbije (RTS), ocijenivši da je povećanje broja migranata u Srbiji sezonsko.
 
"Ne bih rekla da je Srbija u opasnosti da postane tampon zona. Sve zemlje na ruti imaju slične probleme i sve su tranzitne", naglasila je Velimirović.
 
Ona drži da smještaj u prihvatnim centrima za migrante "na neki način znači povratak nekoliko koraka nazad",
 
Na pitanje daje li vraćanje migranata i izbjeglica u Srbiju iz Hrvatske, BiH, Mađarske i Rumunjske, takozvani "pushback", za pravo tvrdnjama nevladinog sektora da će Srbija postati tampon zona za migrante, Velimirović je rekla da to "nije ništa novo" niti će dovesti do povećane koncentracije migranata te da je “pushback“ postojao i prethodnih godina, ali nije pridonio povećanoj koncentraciji migranata.
 
Ona je upozorila da se u Srbiji trenutno nalazi oko 500 malodobnih ilegalnih migranata bez pratnje, ocijenivši da je to "najosjetljivija skupina, potencijalno ugrožena od krijumčara i trgovaca ljudima".
 
Ti mladi ljudi prihvaćaju smještaj, njima je potreban odmor da bi nastavili put, ocijenila je zamjenica državnog povjerenika Srbije za izbjeglice i migracije Svetlana Velimirović.