Podijeli članak

George Lucas rođen je 14. svibnja 1944. u kalifornijskom gradu Modestu. Kao tinejdžer maštao je o tome kako će postati automobilistička zvijezda, na njegovu nesreću ili možda ipak sreću, doživio je prometnu nesreću u kojoj je ozbiljno povrijeđen i hospitaliziran, te je odustao od toga sna. 

Lucasov najveći mentor i suradnik na početku karijere bio je Francis Ford Coppola.

Lucasov prvi holivudski posao bio je 1968. godine. Kao studentski pripravnik radio je na Coppolinom mjuziklu 'Finian's Rainbow'.

Nakon uspjeha 'Kuma' Coppola je predložio Lucasu da napiše nešto komercijalnije. Rezultat je 1973. bila komedija 'Američki grafiti', koju mu je Coppola producirao. Film je osvojio pet nominacija za Oscara.

Od najranije mladosti Lucasu su se sviđali junaci znanstveno-fantastičnih priča, stripova i filmova, pa je odlučio snimiti takav film u vlastitoj produkciji i po vlastitom scenariju. Tako je nastao film 'Ratovi zvijezda' koji je kasnije prerastao u seriju, nesumnjivo najuspješniju filmsku franšizu u povijesti.

Zanimljivo je kako je većina velikih holivudskih studija odbila njegov scenarij za film 'Ratovi zvijezda IV: Nova nada'. Na kraju, 20st Century Fox ga je jedva prihvatio, ali su bili uvjereni kako će rezultirati potpunim neuspjehom. Međutim, film se pokazao kao najprofitabilniji film ikad objavljen. Uloženo je samo 11 milijuna dolara, a zaradio je, samo od prodaje ulaznica, 798 milijuna dolara. 

Luke je bio Lucasov nadimak iz školskih dana, pa je tako i svog junaka nazvao Luke Skywalker.

Lucas ima troje usvojene djece: Amandu (1981.), Katie (1988.) i Jetta (1993.) koje je odgajao kao samohrani otac nakon razvoda od prve supruge Marcije Lou Griffin.

Drugi put se oženio predsjednicom Dreamworksa, Mellody Hobson 2013. Imaju kćer Everest Hobson koja je rođena u kolovozu 2013.