Podijeli članak

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je dobilo odgovor iz susjedne Srbije na ponuđenu pomoć u vidu dva medicinska tima koji su bili spremni otići u Novi Pazar i pomoći kolegama u borbi protiv koronavirusa.

"Srbija zahvaljuje na ponuđenoj pomoći institucija BiH i istovremeno obavještava da za sada kapaciteti zdravstvenog sustava Republike Srbije, uključujući i Opću bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata, što podrazumijeva dovoljnu količinu medicinske opreme i potreban broj zdravstvenih radnika", navedeno je u diplomatskoj noti Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

BiH je službeno ponudila pomoć Srbiji nakon što je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u ponedjeljak najavio da će BiH poslati pomoć Sandžaku, piše Klix.ba. 

Dan poslije (utorak) premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da su dobrodošli svi koji žele pomoći, no ipak je tu pomoć Srbija odlučila odbiti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je novopazarska bolnica jedna od najboljih u Srbiji i da, osim kadra, bolnici ne nedostaje ništa što bi trebalo da ima. Ministarstvo zdravlja je, kaže on, trebalo ranije cijelu bolnicu proglasiti Covid bolnicom.

Novi Pazar je veliko žarište koronavirusa u Srbiji. Dok lokalno stanovništvo moli za pomoć, vlast Srbije ističe da je situacija u Novom Pazaru nije ništa gora nego u Beogradu.

Iako su medicinski djelatnici iz Sarajeva i Tuzle dobrovoljno željeli pomoći kolegama i stanovnicima Novog Pazara, to se za sada neće dogoditi. 

Trenutno su na liječenju u Općoj bolnici u Novom Pazaru 104 pacijenta. Na respiratoru je sedmero, od kojih je troje na mehaničkoj ventilaciji. U tercijarne zdravstvene ustanove premješteno je osmero pacijenata.

Koordinator Opće bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek danas je kazao da Opća bolnica u Novom Pazaru ima dovoljno lijekova i opreme, da su stigle baterije za kisk i da je formirana nova respiratorna jedinica sa 18 respiratora, ali da još postoji potreba za stručnim kadrom.

"Trenutno nam pomaže 15 kolega iz Srbije, očekujemo još 20, a nadamo se da će nam uskoro stići i stručnjaci iz BiH i Turske. Kada će se to desiti zavisi od dogovora na državnom nivou", rekao je Đerlek.

Naveo je da se Općoj bolnici javilo oko 60 nezaposlenih liječnika i medicinskih sestara i da će, u ovisnosti od potreba, biti angažirano njih 30 do 40 koji će odmah popuniti upražnjena mjesta liječnika koji su inficirani.

"Situacija nije sjajna, neće biti lako, tražimo strpljenje građana i nadam se da ćemo, uz liječnike i medicinsko osoblje koje se junački bori, vrlo brzo normalizirati stanje. I ja ću dati sve od sebe, majka mi je preminula prije tri dana od covida, a ja sam se zbog iste bolesti liječio na Infektivnoj klinici", dodao je on.