Podijeli članak

Prosvjednici pred Narodnom skupštinom Srbije napali su novinara i snimatelja N1 televizije koji je izvještavao te su ih pokušali udaljiti od zgrade. Novinar se nešto kasnije uživo javio u program N1 televizije te rekao da ni on ni njegov kolega nisu zadobili nikakve ozljede.

Tri su osobe privedene kod skupštine. Privedeni su kroz Dom narodne skupštine odvedeni u vozilo policije. 

Oko 200 demonstranata srušila su ogradu ispred Narodne skupštine. Nakon bacanja predmeta na zgradu Skupštine, policija je u oklopima krenula prema zgradi, javlja N1 televizija.

Prvi incident ispred dogodio se ispred Skupštine u Beogradu. U sukobu grupe prosvjednika jedan je potegao nož, a nekoliko njih je probilo ogradu na ulazu u srpski parlament, bacali su boce s vodom na stepenice, javlja Nova.rs.

Provokator koji je potegnuo nož njime je i ozlijedio jednu osobu, ali odmah je uhićen.

Građani Beograda, Novog Sada, Valjeva, Niša, Čačka, Leskovca, Pirota i Vranja okupili su se na ulicama i u petak navečer kako bi izrazili nezadovoljstvo s aktualnom političkom i epidemiološkom situacijom u Srbiji, javlja Nova.rs.

Četvrti je ovo dana prosvjeda koje su obilježili brutalnost policije prema prosvjednicima, upotreba suzavca i topovskih udara, nasilni ulazak prosvjednika u zgradu Narodne Skupštine Republike Srbije, napadi na novinare te sukobi građana s huliganima koji su onemogućavali prosvjede.

Broj prosvjednika ispred Narodne skupštine u Beogradu u stalnom je porastu. Među okupljenima je i predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. Prosvjednici sjede na žardinjerama, zvižde i blokiraju odvijanje prometa. Na transparentima se mogu pročitati parole poput: "Novac u zdravstvo, ne u policiju"; "Nećemo da budemo jeftina radna snaga" i "Ne smijem se ni razboliti". 

Okupljenima ispred Skupštine mladi dijele papire na koji su zahtjevi za ostavkom predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića i direktora policije Vladimira Rebića, prekid pregovora o statusu Kosova i Metohije, kao i prekid progona političkih protivnika. Pristalica Srđana Noga uhapšen je na samom početku protesta u Beogradu.

U Nišu su građani blokirali ulicu Nikole Pašića, a većinom se radi o mladim ljudima. Demonstranti u Novom Sadu blokirali su regionalnu cestu, a zapravo žele blokirati autocestu. Okupljeni u općini Vranje šetaju glavnom ulicom i skandiraju predsjedniku Vučiću. Više desetina Čačana okupilo se ispred zgrade gradskog parlamenta gdje traže ostavke lokalnih dužnosnika. 

Građani diljem Srbije u četvrtak su prosvjedovali tako što su mirno sjedili na javnim površinama. Moto tih mirnih prosvjeda glasi: "Sjedni, ne nasjedaj."