Podijeli članak

Na konstitutivnoj sjednici novog saziva Gradskog odbora SNSD Mostar na jednoj od točaka dnevnog reda raspravljalo se i o nedavnom imenovanju Nevenka Hercega za mandatara za sastav nove Vlade HNŽ.

- Povodom toga donesen je zaključak da se pozove mandatar i svi relevantni sudionici formiranja vlade da u proces formiranja vlade uključe predstavnike SNSD, kao stranke čija je lista dobila najviše glasova srpskog naroda na području HNŽ-a. Očekujemo da se ispoštuje pravilo legimititeta i autentičnog predstavljanja naroda, tako da SNSD predloži svog kandidata za ministra u Vladi HNŽ. 

Izbor Vlade bez ministra iz reda srpskog naroda bio bi jednako neprihvatljiv kao izbor nelegitimnog predstavnika koji bi radio isključivo za interese stranke koja ga je predložila a ne naroda koji, navodno, predstavlja. Nadamo se da se praksa iz nekoliko prethodnih izbornih ciklusa neće nastaviti i ovoga puta. Smatramo da nije prihvatljivo da jedan narod bira drugome predstavnike, te da se tako produbljuje jaz i nepovjerenje među narodima što ne odgovara nikome. Jedino će izbor ministra predloženog od strane SNSD osigurati legitimno predstavljanje srpskog naroda u HNŽ - navodi se u informaciji za medije SNSD-a.

Ostaje za vidjeti hoće li SDA  HDZ BiH uvažiti ovaj zahtjev.