Podijeli članak

U uvjetima izvanredne situacije uzrokovane virusom Covid 19 ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje prvode pojačane aktivnosti na terenu u cilju sprečavanja nezakonite prodaje duhana i duhanskih prerađevina. Tako je u dvije odvojene aktivnosti privremeno oduzeto 180 kg duvana tržišne vrijednosti oko 27.000 KM.

Ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Sarajevo proveli su operativne aktivnosti na lokalitetu Grada Zenice i putnim komunikacijama Zenica-Žepče- Zavidovići i Sarajevo-Zenica. Tom prilikom vršene su pojačane kontrole vozila, u cilju suzbijanja nelegalne trgovine akciznim proizvodima. Prilikom kontrole motornog vozila u naselju Blatuša (Zenica) privremeno je oduzeto 120 kg sitno rezanog duvana od dvije fizičke osobe. 

U drugoj odvojenoj akciji, ovlašteni službenici UNO su na putnoj komunikaciji Konjic-Sarajevo prilikom kontrole motornog vozila pronašli i privremeno oduzela 60 kg sitno rezanog duvana od jedne fizičke osobe. Privremeno oduzeta roba, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na oko 27.000 KM, nije bila propisno obilježena akciznim markicama koje izdaje UNO.

-Protiv osoba kod kojih je pronađena navdena akcizna roba bit će pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim opštinskim sudovima. U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UNO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS - navodi se u priopćenju UNO BiH.