Podijeli članak

Studentice druge godine diplomskog Studija psihologije u Osijeku Tea Žagar, Martina Kolak i Ljubica Brigitte Nikić sudjelovale su u Studentskoj sekciji povodom obilježavanja PR Days Mostariensis.

Studentice su istaknule kako im se grad jako sviđa te kako bi se mogle zamisliti da u njemu studiraju.

„Mogu se zamisliti da studiram u Mostaru baš zato što je kulturološki drugačiji od Osijeka i mislim kako bi mi život u njemu proširio vidike te kako bih upoznala druge kulture“, kazala je Martina. 

Također su naglasile kako im je Konferencija pozitivno iskustvo te kako je zanimljivo vidjeti i druge pristupe društvenoj odgovornosti izvan njihove struke.

„Iako ovo nije naše područje, zanima me organizacijska psihologija te tu pronalazim dodirne točke s društvenom odgovornim poslovanjem i ponašanjem tako da vjerujem da će mi ovo što sam naučila na konferenciji doprinijeti u daljnjem razvoju i budućoj struci“, istaknula je Ljubica.

Sa studenticama smo razgovarali o trendu iseljavanja stanovništva koje naročito pogađa područje Slavonije i Bosne i Hercegovine te su se složile kako migracije imaju sve više utjecaja na sve aspekte društva.

„Studenata u Osijeku ima uvijek i svake godine se novi upisuju. Grad Osijek nudi jako puno sadržaja, ali nedostaje ljudi koji će na te događaje doći“, naglasila je Tea.

Glavnim krivcem za iseljavanje smatraju pretjeranu birokraciju, životnu sredinu ali i okolnosti te iako nisu pobornici iseljavanja razumiju sve koji odlaze, ali one žele ostati u Hrvatskoj.

„Želim ostati u Hrvatskoj, ali najveći problem je što na primjer student koji završi fakultet mora pohađati dodatne edukacije i trošiti 8-9 tisuća kuna kako bi se mogao zaposliti na određenom radnom mjestu“, rekla je Martina.

Smatraju kako nema točnog rješenja za pitanje iseljavanja, ali vlasti moraju prijeći s priča na djela te se stvari moraju pomaknuti s mrtve točke.

„Neizvjesno je što će se dogoditi kada izađemo na tržište rada u današnjem vremenu i našoj sredini, voljela bih da ne moram ići iz Osijeka, ali ne znam što će biti, zaključila je Tea.

J.P./Pogled.ba