Podijeli članak

Poznata modna dizajnerka Donna Karan novi je dokaz stare izreke da je šutnja ponekad zlato. Odgovarajući na pitanje o najaktualnijom holivudskom skandalu, okrivila je žene za zlostavljanja koja im se događaju. 

Naknadno se ispričala tvrdeći da su njezine riječi izvučene iz konteksta, ali će ta isprika teško promijeniti utisak koji je javnost već stekla.

Harvey Weinstein, holivudski mogul i višedesetljetni šef najmoćnijih filmskih studija, optužen je za niz seksualnih zlostavljanja mladih glumica i svojih suradnica. Za različite oblike seksualnog napada i pokušaja takvih djela optužile su ga i poznate glumice poput Ashley Judd ili Rose McGowan.

Međutim, upitana o tom skandalu, Donna Karan je izjavila kako su Weinstein i njegova supruga Georgina Chapman „divni ljudi“, a krivicu za događaje koji su se događali tijekom nekoliko desetljeća svalila na ženski spol.

Kakvima se mi same prikazujemo? Kako se predstavljamo kao žene? Šta mi tražimo“, upitala je, „jesmo li same to tražimo predstavljajuću svu senzualnost i seksualnost? Pogledajte šta se sve događa širom svijeta, kako se žene oblače i što traže prosto predstavljajući se na način na koji to rade. Šta traže? Problem.“

Nakon što je njena izjava naišla na lavinu osuda, između ostalih i od strane onih koje je Weinstein seksualno uznemiravao ili napadao, Karan je objavila iskripku i objašnjenje.

Moje izjave su izvučene iz konteksta i ne predstavljaju moja osjećaje o trenutnoj situaciji u vezi s Harveyjem Weinsteinom. Vjerujem da seksualno uznemiravanje NIJE prihvatljivo i da se ovo pitanje MORA riješiti jednom za sva vremena, bez obzira na pojedince. Iskreno se ispričavam bilo kome koga sam uvrijedila i svakome tko je ikada bio žrtva“, poručila je u svojoj izjavi.

Koliko će ova izjava pomoći da se iskupi za prethodnu, vidjet ćemo, ali Rose McGowan je jedna od onih koji nisu štedili riječi u odgovorima.

Ti si ološ u fensi haljini“, napisala je McGowan, između ostalog, u svom komentaru na društvenim mrežama.