Podijeli članak

Narudžbe njemačkoj industriji u kolovozu su pale snažnije nego što se očekivalo, pritisnute slabijom domaćom potražnjom, pokazali su u ponedjeljak podaci njemačkog ministarstva gospodarstva.
 
Narudžbe njemačke robe u kolovozu su smanjene za 0,6 posto u odnosu na mjesec ranije. Pritom je potražnja za kapitalnim dobrima pala 1,6 posto, pokazalo je izvješće ministarstva gospodarstva.
 
Pad ukupnih narudžbi dvostruko je veći nego što su u prosjeku predviđali ekonomisti iz Reutersove ankete.
 
Pritom je domaća potražnja potonula 2,6 posto dok se inozemna stabilizirala, uz stopu rasta od 0,9 posto. U proteklom je mjesecu inozemna potražnja pala 4,2 posto.
 
"Potražnja je u industriji i dalje slaba. Konjunktura je zasada još uvijek prigušena", stoji u priopćenju ministarstva gospodarstva, prenosi Hina.
 
Njemački izvozno orijentirani proizvođači trpe negativne posljedice usporavanja globalnog gospodarstva i neizvjesnosti u poslovanju povezane s američko-kineskim trgovinskim sporom, kao i s planiranim pa odgođenim izlaskom Velike Britanije iz Europske unije.
 
"Njemačko je gospodarstvo usred recesije. Danas objavljeni podaci to ponovno potvrđuju", rekao je Thomas Gitzel, ekonomist u VP Bank Groupu.
 
Najveće europsko gospodarstvo u drugom je tromjesečju zabilježilo pad aktivnosti za blagih 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a podaci objavljeni u posljednje vrijeme pokazali su da se slabost u proizvodnom sektoru protegnula i na treći kvartal.

 
Većina ekonomista definira recesiju kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti na kvartalnoj razini, podsjeća Reuters.